2014. április 20., vasárnap

Egyre kevesebb sonka és csokoládé fogy


Tízből négy magyar család vesz húsvétkor csokoládét és édességet, igaz, egyre kevesebbet. Míg a húsvéti sonkát főleg az idősebbeknek fontos, a fiatalabbak kisebb arányban vásárolják ezt a húskészítményt – legalábbis ez olvasható ki a GfK piackutató intézet adataiból.
Szeretjük a csokit, csak kevesebbet veszünk
A húsvéti időszak elengedhetetlen termékei a csokoládé figurák, a meglepetést tartalmazó tojások, valamint a hagyományos édességcsomagok. E húsvéti édességek fogyasztási szokásainak elmúlt évekbeli tendenciáit vizsgálva megállapítható, hogy a háztartások által vásárolt mennyiség évről évre csökken – derül ki a GfK Háztartáspanel adataiból.
A GfK szerint a piac mennyiségbeli szűkülését nem a vásárló háztartások arányának visszaesése okozza. A szezonális édességek vásárlói bázisa évek óta stabil: tízből négy család vásárol húsvéti édességet. A háztartások által megvásárolt mennyiség viszont csökkenő tendenciát mutat.
Összement az ajándékcsomag
Ami az egyes termékfajtákat illeti, a családok közel egyötöde által vásárolt húsvéti ajándékcsomag iránti kereslet esett vissza jelentősen a tavalyi évben.
Míg két éve átlagosan 1860 forintot költött egy háztartás ajándékcsomagra, addig tavaly már csak 1580 forintot szánt az ünnepi ajándékra.
Ezzel szemben négyből egy család vásárol csokoládé figurát, és az e kategória iránti kereslet stabilnak mondható. Húsvéti nyulakra, tojásokra, illetve egyéb figurákra megközelítőleg 1950 forintot költött egy háztartás mindkét.
Fontos lett a minőség
Az ünnepi édesség vásárlásánál az ismert márkanevek és az általuk garantált minőség fontos szempont a magyar családoknak. A kereskedelmi márkák jelentősége a húsvéti édességek piacán továbbra is messze elmarad a napi fogyasztási cikkek teljes piacán mért átlagnál.
Az olcsóbb sajátmárkás termékek iránti fogyasztói bizalom csökkenésére következtethetünk abból, hogy a sajátmárkás húsvéti édességek vásárlói bázisuk közel 40 százalékát vesztették el a 2013. március-áprilisi időszakban a megelőző évhez képest – véli a GfK.
Hol vásárolunk?
A kereskedelmi csatornák közül a tavalyi húsvéti szezonban a hipermarketek tovább tudták erősíteni piaci pozíciójukat. A legtöbb megvásárolt szezonális édesség e bolttípusból származott.
Húsvéti csokoládéfigura 2012 2013 Húsvéti ajándékcsomag 2012 2013
Hipermarket 38 41 Hipermarket 24 35
Szupermarket 15 19 Szupermarket 9 7
Diszkont 19 16 Diszkont 51 40
Kisbolt 20 18 Kisbolt 11 11
Egyéb 8 7 Egyéb 5 7
A hipermarketek növekedésével párhuzamosan csökkent a diszkontok mennyiségi értékesítésben meglévő súlya mind a húsvéti ajándékcsomagoknál, mind a csokoládé figuráknál. A szupermarketek csak a csokoládé figurák piacán tudták szerepüket erősíteni.
És mi a helyzet a sonkával?
Az édesség mellett az ünnepi időszak másik hagyományosan fontos terméke a húsvéti sonka. Míg tavaly egy átlagos hónapjában ötből egy háztartás vett sonkát, addig a húsvéti szezonban a duplájára emelkedett a sonkát vásárlók száma.
A húsvéti sonkavásárló háztartások megoszlása a háziasszony életkora alapján a húsvéti időszakban, 2013. március-április (az adatok százalékban kifejezve)
A húsvéti főtt-füstölt sonkát vásárlók életkorát vizsgálva megállapítható, hogy az idősebb (50 év feletti háziasszony által vezetett) háztartások vásárolták nagyobb arányban ezt a hagyományos húskészítményt. A 39 évnél fiatalabb háziasszony által vezetett háztartások országos arányukhoz kevésbé vettek sonkát.
Az éves adagunk felét húsvétkor esszük
A húsvéti időszak jelentőségét mutatja, hogy a háztartások tavaly ekkor vásárolták az éves szinten elfogyasztott sonkamennység közel felét. Ugyanakkor a 2012-es csúcsidőszakhoz képest 9 százalékkal kevesebb sonka fogyott tavaly – jegyezte meg a GfK.
(privatbankar )

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése