2014. április 8., kedd

Kezdődik: forradalom Harkovban és Donyeckben

Megkezdődött a kijevi kormány fellépése az Oroszországhoz csatlakozni vágyó orosz területeken Kelet-Ukrajnában, miután több város is kikiáltotta függetlenségét és helyi kormányhivatalokra kitűzték az orosz zászlót. Harkovban a tegnapi nap folyamán tüntetők elfoglalták az Ukrán Biztonsági Szolgálat helyi hivatalát, valamint a helyi adminisztráció központjait megrohanták.
A későbbiekben fizetett EU-párti tüntetők is feltűntek, akik összecsapásokat provokáltak ki a külvárosban. Az összecsapásban mindkét tüntetői tábor pirotechnikai eszközöket, esetenként füstgránátot is használt. Donyeckben pedig a puccsal hatalomra juttatott kijevi kormányt el nem ismerő oroszpárti tüntetők elfoglalták a helyi kormányhivatalt és kikiáltották a független Donyecki Népköztársaságot. A Donyeck régióban, Mariupol belvárosában korábban az oroszpárti tüntetők megrohamozták a helyi bírói hivatalt és követelték a helyi önvédelmi alakulatok vezetőjének szabadon engedését.
Ma reggel a kijevi belügyminisztérium bejelentette az országos "terrorelhárítási" műveletet. Arszen Avakov, a puccsal hatalomra jutott kormány belügyminisztere bejelentette, hogy felszabadítják az oroszpárti tüntetők által elfoglalt adminisztrációs épületeket és Kijev nem fogja megengedni újabb területek elvesztését. A művelet kezdetekor már több mint 70 oroszbarát tüntetőt letartóztattak. Harkovban a városközpontot és a metróállomásokat lezárták. A belügyminiszter szerint mostanra a kormányhivatal Kijev ellenőrzése alatt van.
Avakov elmondása szerint nem használtak fegyvereket az eljárás során. Továbbgondolván a tegnapi értesüléseket, miszerint az Ukrán Biztonsági Szolgálat helyi központjának fegyverraktárát teljesen kiürítették az oroszbarát tüntetők, biztosak lehetünk benne, hogy az oroszpárti ellenállók valójában átengedték a kormánynak az épületeket. Az önvédelmi mozgalmak széles körben fegyverhez jutottak, az akció elérte célját.
A rendőrségi jelentések szerint könnygáz használatával szorították ki a tömeget az épületből. Válaszként néhány oroszbarát tüntető Molotov-koktélt hajított a kijevi EU bérenc puccsistákat védelmező rendőrökre, de komolyabb összeütközés nem történt. Meggyújtották viszont az épület köré hordott gumiabroncsokat, a rendőrségi jelentés szerint az épület első emelete már lángokban áll.


http://www.hidfo.net/2014/04/08/kezdodik-forradalom-harkovban-es-donyeckben

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése