2014. április 8., kedd

Moszkva megvakítja a nyugat elektronikus felderítését

Az orosz kormánypárt politikusa benyújtott egy törvényjavaslatot, ami tiltaná, hogy az állami hivatalnokok, köztisztviselők, a választott politikusok, a katonai személyi állomány és az állami cégek vezetői bármilyen elektronikus kommunikációt használjanak, ami nincs ellátva az állam által rendelkezésükre bocsátott biztonsági szoftverrel. A javaslatot benyújtó Vlagyimir Gutenyov az Izvesztyija napilapnak adott interjúban elmondta, az intézkedés elsődleges célja, hogy a nyugati országok, különösen az Egyesült Államok elektronikus felderítése elé akadályt állítsanak. Emellett a politikus azt is kifejtette, hogy a külpolitikai helyzet kritikus, az állami alkalmazottak egyébként is jobban teszik, ha kevesebbet beszélnek, többet dolgoznak.
Gutenyov javaslatára összeállítják azoknak a telekommunikációs eszközöknek a listáját, melyeket az orosz állam biztonságosnak minősít. A politikus emellett javasolta az állami alkalmazottak további kategorizálását: külön csoportot képeznek majd azon állami alkalmazottak, akiknek egyes tevékenységekre kizárólag az állam által biztosított eszközöket szabad használniuk, valamint azok, akik minden tevékenységre és magáncélra is kizárólag az állam által adott technikát használhatják. Utóbbi kategóriát az adott személyek családjára is kiterjesztenék. Példának okáért: ne történhessen meg, hogy az otthonában állami laptoppal munkát végző családapát az NSA úgy hallgatja le, hogy a feleség, vagy valamelyik gyerek számítógépén aktiválják a hangrögzítést.
Gutenyov elmondta, hogy az utóbbi kategóriába tartozó személyek esetében a család által használt technikai eszközöket is ellenőrizni fogják, beleértve a gyerekeknek vett rádiókat, okostelefonokat is.
YotaPhone - jelenleg egy biztonságos készüléket ismernek el - készül az újabb lista
Az Edward Snowden által kijuttatott adatokból a közvélemény számára is nyilvánvalóvá vált, hogy a modern világban amit egyesek mindezidáig paranoiának neveztek, annál az elektronikus hírszerzés nem csak jóval többre képes, de igencsak aktívan folytatja a világ minden országában. Azt követően jött létre a YotaPhone nemzetközi vállalat, ami az orosz állam által garantáltan biztonságos készülékeket gyárt. Gutyenov elmondása szerint készül az újabb lista, a teljes átállás legfeljebb hat hónapot fog igénybe venni. Ezidő alatt az orosz szoftvergyártó cégek bevizsgáltathatják termékeiket a hatóságokkal, majd az állam kiadja a megbízható és az állami alkalmazottak által használható készülékek listáját.
Gutyenov a Snowden-botrány kirobbantását követően előirányozta, hogy a minisztériumok alkalmazottai számára tiltsák meg a nyugati közösségi hálók valamint levelezőrendszerek (Facebook, G-Mail) használatát, emellett az amerikai cégek által gyártott mobiltelefonok használatát is tiltsák be.
Gutyenov javaslata szerint az állambiztonsági intézkedéseket nem kellő komolysággal kezelő, vagy megszegő állami alkalmazottak számára 20 év börtönbüntetést írnak elő.


http://www.hidfo.net/2014/04/08/moszkva-megvakitja-nyugat-elektronikus-felderiteset

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése