2014. április 7., hétfő

Miért bukott az amerikai hírszerzés a Krímen?

Sehol nem beszélnek ezekről nyíltan, de az NSA-nak és az USA vezérkarának igen fájt a feje a krími események miatt, tekintve, hogy nem voltak képesek egy épkézláb előrejelzésre, amit pedig készítettek, 100%-osan nem volt helytálló. Ebből lehet látni, hogy az amerikai hírszerzés elkényelmesedett, teljesen az elektronikára bízta maját, amíg az oroszok még jól elmékeznek a KGB által kifejltesztett, gyakorlatilag lehallgathatatlan, hideghábórús módszerekre.
Sokan az NSA-tól és más amerikai hírszerző szervektől Edward Snowdent teszik felelőssé a történtek miatt. Persze, könnyű lenne egy bűnbakra fogni, a gond az, hogy itt a világ legtőkeerősebb kémszervezeteiről beszélünk, akik megpróbálják egy emberre kenni az alkalmatlanságukat. Az igazság ezzel szemben az, hogy amikor ezek a szervek nem tudtak számítógépek kémprogramjain és az email levelezőrendszerekbe épített megfigyelés segítségével információkat szerezni, az elemzőik csődöt mondtak. Abból ugyanis, hogy Szása elküld egy emailt este 20:00-kor Ivánnak a GMailon, hogy : "Reggel 06:00-kor támadunk!" nem nehéz kikövetkeztetni, hogy mi történik másnap. Azonban ha teljes az információs és elektronikus csend, elő kell venni a régi hírszerzési technikákat, a beépült embereket, az alvó ügynököket, a kettős állampolgárokat, és még az se biztos, hogy eredményes lesz.
Hídfő.net | Miért bukott az amerikai hírszerzés a Krímen?
Az oroszok email helyett a futárszolgálatukkal küldözgették a titkosírt / kódolt üzeneteket, papíron. Erre az eshetőségre nem volt felkészülve az NSA. Érezhető a helyzet morbidsága.
Az orosz hadsereg körülbelül egy évvel ezelőtt kezdte meg azoknak a számítógépeknek és informatikai komponenseknek a beszerzését, amiket egy kis orosz cég, az RNT gyárt kínai és főként orosz elektronikából összeszerelve. Ezeken a gépeken a Linux alapú operációs rendszer egy orosz szoftverfejlesztő cég, a RusBITesch által nagy mértékben módosított változata fut. A jelek szerint az új rendszer jól vizsgázott, az NSA nem tudta feltörni, annak ellenére, hogy egyes rossz nyelvek szerint az NSA-nak már a Linux is "lefeküdt" és beépített backdoor (= szoftveres beléptetést kikerülő hátsó kapu egy informatikai rendszerben) van ezekben a rendszerekben is.

http://www.hidfo.net/2014/04/07/miert-bukott-az-amerikai-hirszerzes-krimen

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése