2014. április 7., hétfő

Ukrajna: Blokád alá vette a Legfelsőbb Bíróságot a Jobboldali Szektor


Kijevben a Jobboldali Szektor mintegy 150 tagja megrohamozta a Legfelsőbb Bíróság épületét. Az aktivisták elzárták az épület bejáratait és barikádokat kezdtek építeni, miközben a bíróság tagjait nem engedik be a hivatalba. Az épület mellett hangosító berendezéseket szereltek fel és autógumikat kezdtek felhalmozni, amiket egyelőre nem gyújtottak meg. A Jobboldali Szektor a bíróság mai tanácskozását akarja így megzavarni, amin újabb ítélet született volna a szervezet felszámolásának jogi megalapozására, emellett a politikai élet megtisztításáról akarnak bírói határozatot kikényszeríteni.
A blokádot szervező aktivisták követelik, hogy a korábbi rendszerekben szerepet vállaló politikusokat tiltsák el a közéleti szerepléstől és száműzzék őket a politikából. A Jobboldali Szektor követelte, hogy az új kijevi hatalomban csak olyan politikusok vehessenek részt, akik egyik, korábbi kormányban sem töltöttek be semmilyen pozíciót. A szervezet tagjai egy 150 fős listát készítettek és követelik, hogy a bírói hatalom mondja ki a listán lévő személyek közéleti szerepléstől eltiltását.
A listán többnyire olyan politikuson szerepelnek, akik már elmenekültek az országból, de rajta vannak a nyugat által rehabilitált politikusok is, mint például Julia Timosenko.
A Jobboldali Szektor februárban a nyugati országoktól kapott anyagi támogatást az utcai harcokban részvételért, egyes tagjaikat pedig különösen magas összegekkel jutalmazták a rendőrök ellen végrehajtott, súlyos sérüléssel végződő támadásokért. Az orosz sajtó szerint a Jobboldali Szektor tagja volt az a mesterlövész is, aki felváltva lőtt a tüntetőkre és a tömegoszlatásra felsorakozott Berkut különítményekre.
A Kijevben lezajlott atlantista hatalomátvételt követően a Jobboldali Szektor nem fogadta el a nyugat által hatalomba tett kormányt, és a hatóságok utasítására nem tették le a fegyvert, ehelyett bejelentették a forradalom folytatását. A nyugati országok felhasználták a szervezetet saját céljaik elérésére, és az új kijevi kormány hatalma bebetonozását követően megkezdte a Jobboldali Szektor felszámolását. Mindazonáltal a szervezet mintegy 10 ezer taggal rendelkezik, akik továbbra is ellenőrzik Nyugat-Ukrajna csomópontjainak egy részét. Nem kérdéses, hogy Ukrajna újabb polgárháborús időszak elé néz, aminek kezdetét jelentheti a bírói hatalom blokád alá vétele.
Az orosz média értesülései szerint kérdéses, hogy a NATO támogatása nélkül az illegitim kijevi kormány, vagy a Jobboldali Szektor rendelkezik nagyobb fegyveres erővel.

http://www.hidfo.net/2014/04/07/ukrajna-megszallta-legfelsobb-birosagot-jobboldali-szektor

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése