2014. április 7., hétfő

Ukrajna megszállásával fenyegetőzik a cseh államfő


Milos Zeman cseh államfő egy rádiós interjú során nyíltan bejelentette, hogy ha Oroszország "megpróbál betörni Ukrajna keleti területeire", a NATO-nak nagyon keményen kell reagálnia és be kell küldeni a NATO csapatokat Nyugat-Ukrajnába. Zeman elmondása szerint az Európai Unió a legkeményebb szankciókat kell meghozza Oroszország ellen, emellett fel kell készülnie a nyílt katonai konfrontációra.
A cseh államfő nyílt háborús uszítást folytat, akár Orbán Viktor a 2008-as grúz háború idején. Orbán akkor követelte a NATO-beavatkozást Oroszországgal szemben, ami katonai erő híján elmaradt. Ma sincs ez másként: a cseh államfő kardcsörtetése annak köszönhető, hogy Washington már nem mer a jelenleginél keményebb hangot megütni Moszkvával szemben. Ehelyett az olyan kis csatlósállamok vezető politikusait nyilatkoztatják, akiknek semmi köze az Ukrajnában zajló eseményekhez. A Martonyi amerikai földgázvásárlásáról összeizzadt nyilatkozat után a cseh elnök kijelentésén sem lepődhetünk meg.
Utolsó vergődése ez egy olyan hatalmi tömbnek, ami szankciókkal fenyegetőzik, melyek végrehajtásához se gazdasági erővel, se belső fegyelemmel nem rendelkezik. Az EU tagállamok többsége mostanra ellenzi az Oroszország elleni szankciókat, - a cseh elnök pedig Oroszország elleni NATO-beavatkozásról beszél? Intő jel ez a térség országai számára. Nem csak a belpolitika, de a külpolitika is elszakadt a valóságtól.

http://www.hidfo.net/2014/04/07/ukrajna-megszallasaval-fenyegetozik-cseh-allamfo

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése