2014. április 14., hétfő

Oroszország katonai szövetségre lép Kínával

Egy orosz katonai szakértő szerint Washington döntése a katonai együttműködések felfüggesztéséről semmit nem csökkent Oroszország katonai lehetőségein, épp ellenkezőleg: Moszkva számára éppen ezzel válik lehetővé a Kínával kiépítendő minden eddiginél szorosabb katonai együttműködés.
Anatolij Csiganok, Moszkva Katonai Előrejelző Központjának vezetője bejelentette, hogy Washington ellenlépései és az együttműködések felmondása érvényteleníti a tömegpusztító fegyverek nemzetközi korlátozásait. A kétoldalú megállapodások felmondása Moszkva számára is lehetővé teszi a minden eddiginél nagyobb mértékű fegyverkezést, ami utat nyit a kínai katonai együttműködés kiterjesztéséhez.
"Ha az Egyesült Államok véglegesen felmondja a megállapodásokat, Oroszország új katonai tömböt hoz létre Kínával. Ez katonai potenciálját tekintve a NATO komoly riválisává léphet elő." A szakértő hozzátette, Peking egyelőre nem erőlteti az együttműködés bővítését, mert bizalmatlanul tekintenek Moszkva nyugati kapcsolataira. Ez az akadály azonban Washington ellenséges lépései miatt elhárulhat.
Washington alig több mint egy hete jelentette be, hogy felhagyna a tömegpusztító fegyverek felhalmozására bevezetett korlátozásokkal. Ez a posztszovjet országok tömegpusztító fegyverekkel kapcsolatos korlátozásait is felszámolja, mivel az együttműködés minden tekintetben kétoldalú volt. A szovjet utódállamok hatalmas mennyiségű, a Szovjetunió idejéből hátramaradt vegyi és biológiai fegyverrel rendelkeznek, melynek megsemmisítése 1990 óta folyamatban volt, Washingtonnak köszönhetően ezt a munkát is leállítják. Csiganok szerint Washington retteg a kínai-orosz katonai együttműködés lehetőségétől, ami nem csak a még meglévő szovjet tömegpusztító fegyvereknek, hanem az együttműködésben rejlő lehetőségeknek köszönhető.
Elmondása szerint az Egyesült Államok legsötétebb rémálmai valósulnak meg a szankciók miatt, mert Moszkva keleti partnerei felé fordul, akik szintén kihasználják a NATO visszaszorítására adódó alkalmat.
Más szakértők szerint az Egyesült Államok számára inkább az információktól megfosztottság lesz végzetes. Igor Korocsenko, egy a globális fegyverkereskedelem megfigyelésére létrehozott elemzőközpont szakértője szerint az Egyesült Államok számára mindeddig felhasználható erőforrást jelentett az orosz együttműködéseken keresztül szerezhető információ. Az együttműködés tartós megszűnésével az USA információs hátrányba kerül. A keleti blokk mostanra olyan információs "tűzfalat" hozott létre, ami a jövőben fokozottan nehézzé teszi a nyugati országok számára az elektronikai felderítést. Korocsenko szerint az orosz-amerikai együttműködések kiskaput jelentettek az USA számára, amit elsősorban az orosz nukleáris létesítményekkel kapcsolatos információk megszerzésére használtak fel. Ez a kiskapu pedig meg fog szűnni, amivel az USA magát helyezte rosszabb pozícióba.
Korocsenko elmondása szerint a jövőben Oroszország és Kína közösen fogja garantálni egymás nukleáris létesítményeinek biztonságát, amihez se az amerikaiak, se a nemzetközi szervezetek nem fognak hozzáférni. Ez olyan fokú fegyverkezési versenyt vetít előre, amiben a NATO Washington minden erőfeszítése ellenére csak vesztes félként vehet részt.

http://www.hidfo.net/2014/04/14/oroszorszag-katonai-szovetsegre-lep-kinaval



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése