2014. április 28., hétfő

Újabb Afganisztán? - Útszéli robbantás Kelet-Ukrajnában

Ukrajna Donyeck régiójának határában robbantásos merénylet áldozata lett két kijevi járőr, - egyikük életét vesztette a helyszínen, a másik katonát jelenleg kórházban ápolják. A Honvédelmi Minisztérium előzetes tájékoztatása szerint ismeretlen robbanószerkezet áldozatai lettek.
A helyszínen adott elsősegélyt követően egy MI-8 katonai helikopter szállította őket a Katonai Orvosi Klinikai Központba Harkov északi részén. A robbanást túlélő őrmester jelenleg is intenzív osztályon van, állapota kérdéses. Az okok és körülmények kivizsgálására a rendőrség külön kutatócsoportot alakított, egyelőre azonban úgy tűnik, a két járőr útszéli robbantás áldozata volt.
Ukrán járőrök az orosz többségű területeken - kérdés, hogy valóban ukrán katonák-e
A nyugati országok és a kijevi bábkormány mindent elkövet azért, hogy Kelet-Ukrajna lakossága radikalizálódjon. Kijev nem hajlandó tárgyalni az ország föderalizálását követelő tüntetőkkel, akik tárgyalás híján kénytelenek erőt alkalmazni a függetlenség kivívásáért. A Jacenyuk-kormány amerikai katonai magánvállalatok felbérelésével próbálja átvenni az ellenőrzést Kelet-Ukrajna felett, de ezzel csak siettetik a polgárháborús helyzet kialakulását.
Ha a nyugati országok nem ismerik el a függetlenedő területek népszavazásainak eredményeit - ahogy azt Krím esetében is tették -, és tárgyalás helyett behívják a NATO csapatokat, az Egyesült Államok újra abban a helyzetben találhatja magát, mint az afganisztáni misszió során. Ha az ukrán konfliktus nem orosz katonai beavatkozással, vagy a függetlenedő területek nyugati elismerésével végződik, a helyi önszerveződések (népi milíciák) gerillahadviselést kezdhetnek a felkelések leverésére kiküldött nyugati katonák ellen. Ez egy újabb gyalázatos vereség lenne az Egyesült Államok számára, és alighanem az utolsó vesztes háború, ami a NATO vereségéhez és széthullásához vezethet.
Az ukrán hadsereg egyenruháit bizonyítottan amerikai katonák is viselik Kelet-Ukrajnában. Az első útszéli robbantásos merénylet egy újabb Afganisztán, egy újabb, a nyugati csapatok kifárasztását szolgáló, elhúzódó háborús helyzet előszelét jelenti.

http://www.hidfo.net/2014/04/28/ujabb-afganisztan-utszeli-robbantas-kelet-ukrajnaban

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése