2014. május 9., péntek

A hadsereg lerohanta Mariupolt, civilekre is lőnek

Kijev fegyveresei nehéztüzérséget és tankokat vetettek be Mariupolban a város elleni offenzíva során - az ukrán hadsereg lerohanta a Belügyminisztérium épületét, ahol helyi rendőrök barikádozták el magukat. Miután a helyiek kezdtek összegyűlni a Belügyminisztérium előtt, Kijev zsoldosai tüzet nyitottak a civilekre is. Rengetegen érkeztek a Győzelem Napjának megünneplésére, de miután hallották a lövéseket, a BM épülete elé vonultak, hogy támogassák azt a néhány tucatnyi rendőrt, aki az épületben barikádozta el magát és ellenáll az illegitim kijevi kormánynak.
A helyi civilekből szerveződő önvédelmi alakulatok szóvivője szerint a hadsereg figyelmeztetés vagy felszólítás nélkül tüzet nyitott a térre érkező emberekre. A tömegbe lövetésben többen azonnal életüket vesztették, a halálos áldozatok száma nem ismert. Rengetegen kerültek a helyi kórházba lőtt sebekkel, a helyi klinikán több száz sérültet láttak el. Egy helyi hírportál szerint a külvárosban a felkelők elfoglaltak egy tankot. Több helyen újabb barikádokat emelnek. Az "Arbat" kávézó előtt a betont a halottak vére borítja, közben a helyi rendőrőrs felől lövéseket hallani.
Az orosz sajtó helyszíni tudósítóira továbbra is vadásznak Kijev fegyveresei. Egyikükre a katonák tüzet nyitottak, mikor elkezdte filmezni a folyamatban lévő offenzívát. A riportert gyomron lőtték, állapota egyelőre ismeretlen. A belvárosban folyamatos tűzharc bontakozott ki az orosz felkelők és az ukrán csapatok közt.

http://www.youtube.com/watch?v=B2Snypj_Igg


A Donecki Népköztársaság (DNK) vezetősége bejelentette, hogy Mariupolban az ukrán erőstruktúrák, amikor a városi tanács épületét rohamozták, vegyi fegyvert alkalmaztak a népfelkelő erők ellen.

„A kijevi hatóságok általi vegyifegyver-alkalmazásnak ez az esete teljes egészében a vegyi fegyverek fejlesztése, előállítása, felhalmozása és alkalmazása tilalmáról szóló egyezmény hatálya alá tartozik” – olvasható a vonatkozó nyilatkozatban.
Ezelőtt az ukrajnai médiák jelentették, hogy több személy a DNK híveinek köréből, akik elfoglalták a mariupoli városi tanács épületét, ismeretlen gázzal voltak megmérgezve.
Teljes szöveg: Oroszország Hangja



Mariupol Kelet-Ukrajnában, a Azovi-tenger partján helyezkedik el, kikötőváros. Az amerikaiak itt, közvetlen az orosz határ mentén akarnának NATO haditengerészeti kikötőt létesíteni, ezért a legembertelenebb eszközöket vetik be, nem kímélnek senkit és semmit a város elfoglalása során. A NATO egy tömeggyilkos szervezet, vezetői háborús bűnösök, a városban a NATO ellen harcoló népi milíciák tagjai szabadságharcosok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése