2014. május 9., péntek

Május 9 - Győzelem Napja a Vörös téren


Oroszország ma megrendezte a Győzelem Napja 69. évfordulójának ünnepségét, amelyen a nemzetiszocialista Németország felett aratott katonai győzelemre emlékeznek meg katonai parádéval Moszkvában, a Vörös téren. A Nagy Honvédő Háború emlékére rendezett felvonuláson mintegy 11000 katona, 149 harcjármű és 69 vadászgép jelent meg.
A Győzelmi Napi felvonulást a hivatalos orosz zászló mellett a Győzelmi Zászlóval nyitották meg - azzal a vörös lobogóval, amit a szovjet csapatok 1945. május 9-én tűztek ki Berlinben a Reichstag épületére. Szergej Sojgu védelmi miniszter miután megtekintette a felvonulást, ünnepélyes jelentést adott Vlagyimir Putyinnak, az orosz fegyveres erők főparancsnokának, aki beszédében megemlékezett arról az áldozatról, amit a Nagy Honvédő Háborúban az orosz népnek meg kellett hoznia. Milliók életei árán, de sikerrel szorították vissza a nyugati terjeszkedést, ami abban az időben a nemzetiszocializmus képében jelent meg. "Örökké őrizni fogjuk ezt a leplezetlen igazságot, és nem engedjük, hogy hőseinket elárulják, vagy elfeledjék."

http://www.youtube.com/watch?v=J0R2mpnHQRY


A katonai parádét tradicionálisan a Moszkvai Katonai Zenei Kollégium dobosai nyitják meg, ők adják meg a felvonuló 11000 katona menetének ütemét. A felvonuláson az orosz hadsereg összes fegyverneme, valamint az összes katonai akadémia képviseltette magát. Idén újítást jelentett a különleges alakulatok felvonulása is, akik ezúttal a legújabb, minden rendszeresített lőszertől védő ruházatban, a sokak által csak csendes halálnak nevezett Val gépfegyverekkel, valamint VSS Vintorez mesterlövészpuskákkal vonultak fel.
A gépesített egységek oszlopát a GAZ-2330 Tigris harcjárművek nyitották, 149 gépesített egységből álló menetoszlop haladt el, ezzel a mai felvonulás volt a Szovjetunió felbomlása óta a legnagyobb haderőt sorakoztató rendezvény a Győzelem Napján. Ez összhangban van az orosz hadsereg erejének növekedésével is. A május 9 napi rendezvényen megjelenő tradicionális harceszköz a BTR-80 és BTR-82A páncélozott harcjármű, a T-90A tank, a Buk-M2, C-400 és Panszir S1 rakétarendszer, az Iszkander-M taktikai rakétarendszer, valamint a Topol-M interkontinentális ballisztikus rakéta. Ezek a rendszerek szintén feltűntek a Vörös Téren.
T-90 tankok a Vörös téren
Ezen felül megjelentek olyan katonai eszközök, melyeket Oroszország korábban soha nem mutatott be a május 9-i rendezvényen. A KamAZ-63968 Tájfun harcjármű, a Tor-M2U légielhárító rendszer, a Krizantema-S tankelhárító rakéta és a 2S19M2 Msta-S modernizált tüzérségi egység idén már megjelent a felvonuláson.
S-400 rakétarendszer és Topol-M interkontinentális ballisztikus rakéta a menetoszlopban
Idén első alkalommal a második világháborúból hátramaradt harceszközök közül semelyik nem vett részt a felvonuláson. A média szerint a 70. évfordulóra helyezték őket tartalékba, azonban mi tudjuk jól, ez egy szimbólum, azt jelenti, mostanra lezajlott az orosz hadsereg modernizálásának nagy része, Oroszország a szovjet-korszakból hátramaradt haditechnikákat is magasan túlszárnyalta.
BUK-M2U mobil légvédelem
A katonai parádé a légierő gépeinek rárepüléseivel ért véget. Összesen 69 vadászgép és helikopter jelezte a második világháború vége óta eltelt évek számát. Szu-24, Szu-34-s bombázók, Szu-25-ös csatarepülőgép, Szu-27 és MiG-29 vadászgépek képviselték a légierőt. Végül 31BM elfogó vadászgép, An-22, An-124-100 és Il-76MD szállító repülőgépek jelentek meg. A Szu-25 vadászgépek 300 méteres magasságban, 550 km/h sebességgel repültek el, az orosz trikolor színeinek megfelelő füstöt eresztve, ami az orosz zászlót rajzolta ki az égen.
A Győzelem Napja Oroszország és a posztszovjet országok legjelentősebb ünnepe - a nemzetiszocialista Németország kapitulációjának és a II. világháború, Oroszország számára a Nagy Honvédő Háború végének emlékére minden évben május 9-én rendezik meg. Az első győzelem napi rendezvény megtartását Sztálin rendelte el, 1945 június 24-én tartották Moszkvában, a Vörös Téren. A II. világháború során az orosz nép több mint 24 millió életet vesztett el, ők fizették a legnagyobb árat, és erre a posztszovjet országok mindig emlékezni fognak.
Az orosz nép számára az imperializmusba torkolló nemzetiszocializmus feletti győzelem a nyugati gyarmatosítás elleni győzelmet jelenti. Az a retorika, amit ma a NATO folytat, a Nagy Honvédő Háború sebeit tépik fel, ezért az orosz társadalom egységes az atlantizmus és bármiféle nyugati gyarmatosítás elutasításában. Putyin beszédében elmondta; a hősökre mindig emlékezni fognak, és nem fogja hagyni, hogy a hősöket az orosz nép elfelejtse, vagy elárulja. Ez az atlantizmus megsemmisítésére, népe függetlenségének védelmére tett nyilvános fogadalom, amit Vlagyimir Putyin az eddigi legnagyobb katonai erőt felvonultató nyilvános rendezvényen tett meg. Ez a fogadalom az atlantizmus megsemmisítésével végződő háború kezdetét jelenti. Ahogy a tévútra terelt nemzetiszocializmus, most az atlantizmus is veszélyt jelent a szabadságszerető nemzetek számára, akiknek igen hamar meg kell hozniuk az életáldozatot a függetlenség kivívásáért.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése