2014. május 8., csütörtök

Az orosz csapatok vonultak vissza, vagy az ukrán határ?

Anatolij Antonov, Oroszország védelmi miniszterének helyettese szerint Ukrajna mintegy 15 ezer fős fegyveres erőt vont össze az orosz határ mentén. Ezen felül további csapatok érkeznek, miközben Kijev tovább folytatja a toborzást országszerte. Antonov felhívta a figyelmet arra, hogy miközben Kijev provokációt folytat az orosz határ mentén, a NATO nagyarányú haderő-összpontosítást végez Kelet-Európában.
Anatolij Antonov, védelmi miniszter helyettes
Kijev fokozódó katonai aktivitásának előzménye, hogy Vlagyimir Putyin tegnap bejelentette, visszavonják az ukrán határon jelen lévő orosz csapatokat. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a konkrét időintervallumra tervezett hadgyakorlatok végeztével az orosz csapatok visszatérnek bázisaikra. A NATO főtitkárának mai bejelentése szerint ma az orosz csapatok még mindig a határon vannak. Igaz, a jelenlegi ingatag helyzetben az orosz-ukrán határ meghatározása nem egyértelmű. Ukrajnában háború van. Az ukrán államiság Janukovics elűzésével megszűnt. Az ukrán-orosz határ ott van, ahol az ukrán és orosz katonák közötti szögesdrót. Ez a szögesdrót akár a következő napokban is arrébb helyeződhet néhány száz kilométerrel, amit a kelet-ukrajnai városok 80-90%-os orosz lakosságának demokratikus döntése is alátámaszthat. Ha a nyugat ez ellen tenni akar, a saját maga által propagált demokrácia illúzióját zúzza össze, nem csak Kelet-Ukrajnában, hanem Európa-szerte.
Putyin bejelentésére a kijevi csapatok közelebb kerültek az orosz határhoz. Azonban ez a lépés több kérdést is felvet: valóban a kijevi csapatok vonultak-e fel az orosz határ mentén, vagy nem-hivatalos NATO-erő van jelen az orosz határ mentén Ukrajnában?
A kérdésnek van egy érdekes jogi vonatkozása is: pontosan egy évvel a szocsi olimpia kezdete előtt Belorusszia területén rejtélyes módon eltűntek azok a történelmi dokumentumok, melyek a Szovjetunió felbomlását deklarálják. Ezek hiányában a Szovjetunió felbomlását jogilag semmi nem igazolja, vagyis Ukrajna demokratikusan megválasztott államfő és kormány híján jogi értelemben továbbra is a Szovjetunió része.

http://www.hidfo.net/2014/05/08/az-orosz-csapatok-vonultak-vissza-vagy-az-ukran-hatar

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése