2014. május 8., csütörtök

Meggyilkolták a venezueali államfő testőrét

Május 5-én újabb mérföldkőhöz érkezett a venezuelai felforgató művelet, miután ismeretlen fegyveresek meggyilkolták az államfő Nicolas Maduro egyik testőrét. A hétfői gyilkosságot az amerikai külügy nyomásgyakorlása követte.
John Kerry amerikai külügyminiszter felszólította a venezuelai kormányt, hogy folytasson párbeszédet az ellenzékkel, valamint "mély aggodalmát" fejezte ki az országban kialakult helyzet miatt. A venezuelai ellenzéket és aktivistáit az Egyesült Államok fizeti, így a gyilkosság figyelmeztetésnek tekinthető; legközelebb Maduro lesz a célpont. A külügyminiszter a felforgatások során elhangzó sablonbeszédet mondta el, elhangzott az is, hogy a venezuelai embereknek kell döntenie az ország jövője felől. Az amerikai külügy részéről ezt akkor szokás hallani, mikor a felforgatás abba a fázisába jut, hogy a közösségi hálózatokon keresztül már nagyobb tömegeket tudnak mozgósítani az általuk pénzelt ellenzék támogatására.
Az amerikai állampolgárok épp Venezuela jövőjéről határoznak - Molotov-koktéllal
Maduro elnök felhívta a figyelmet arra, hogy a nyilatkozat az ország belügyeibe történő beavatkozás. Az amerikai külügy nem csak felforgatja Venezuelát, de úgy tünteti fel magát, mintha joga lenne döntéseket hozni a venezuelai kormány helyett. Maduro nemrég betiltott az országban minden ellenzéki tevékenységet, miután a hatóságok felderítették az ellenzék kapcsolatait amerikai állampolgárokkal. Többszáz külföldi személyt vettek őrizetbe, de addigra az amerikaiak által fizetett "utcai harcosok" már megkezdték a rendvédelmi szervek elleni fegyveres harcot.
http://www.hidfo.net/2014/05/08/meggyilkoltak-venezueali-allamfo-testoret

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése