2014. május 8., csütörtök

Rálőtt az EBESZ misszióra az ukrán hadsereg - a nyugat elvarrná a szálakat


Kijev fegyveresesei tüzet nyitottak az ukrajnai EBESZ-misszió szabadon engedett tagjaira, miután Szlavjanszkban az önvédelmi alakulatok elengedték őket. A csoportra a Donyeckbe vezető úton lőttek rá, - erről a csoportban részt vevő cseh alezredes, Josef Přerovský számolt be a helyi médiának.
"Kiléptünk Szlavjanszkból és Donyeck irányába vettük az irányt. Az ukrán csapatok első vonalának elhagyását követően Kramatorszk irányába haladtunk tovább, ahol az ukrán hadsereg egy másik ellenőrzőpontjához érkeztünk meg, ami megtagadta a belépést. Azonnal tüzet nyitottak ránk. Ezen a ponton az események a legrosszabb irányt vették."
Az alezredes beszámolt róla, hogy nagy nehezen elérték Kijevet telefonon, de ez semmin nem változtatott. "Végül Kramatorszkon haladtunk át és a szántóföldeken utaztunk, ami különösen veszélyes. A legdühítőbb, hogy az ukrán hadsereg állta utunkat, aminek az lenne a feladata, hogy támogasson minket."
Přerovský elmondta, hogy valós segítséget a donyeck rendőrség adott - azok az emberek, akik a Kijev-ellenes felkeléseket támogatták. A cseh alezredes elmondása szerint egy busszal szállították el őket, ami előtt a rendőrök tisztították meg az utat.
Az EBESZ 12 katonai megfigyelője április 25-én esett fogságba, és kémkedéssel vádolták őket. Korábban a cukorbetegségben szenvedő svéd tisztet már szabadon engedték, a csoport többi tagja valamivel több mint egy hetet volt fogságban.
Nem bírta fizikailag - őt már korábban elengedték
A Donyeckbe érkezést követően Igor Turanszkij, az EBESZ ukrán katonai missziójának vezetője elmondta, hogy a fogságban végig tisztességesen bántak velük a felkelők, nem volt okuk panaszra. Az EBESZ csoportot azért vették őrizetbe a helyi önvédelmi alakulatok, mert tevékenységük alapján úgy tűnt, hogy a civilek közt szervező tevékenységet folytatnak.
Felmerül a kérdés, hogy az ukrán csapatok tudatában voltak-e, hogy az EBESZ misszióra nyitnak tüzet. Ha igen, az esetben valószínű, hogy az atlantisták meg akarták ölteni az EBESZ misszió tagjait, hogy később a gyilkossággal az orosz felkelőket vádolják meg és arra hivatkozva folytatódhasson a lakosság elleni megtorló akció. Az EBESZ misszió kivégzése az ENSZ egyes országaival is elhitette volna, hogy a Kelet-Ukrajnában szerveződő önvédelmi alakulatok valóban terroristák. Ez esetben az ENSZ tagállamok nagyobb többsége támogatta volna a NATO-beavatkozást Ukrajnában.
A nyílt és hivatalos NATO-beavatkozás lehetősége fennáll, amit az is alátámaszt, hogy az Ipsos közvélemény-kutató intézet a nyugati országokban arról végzett egy felmérést, hogy a lakosság támogatna-e egy "védelmi jellegű" nemzetközi katonai beavatkozást Ukrajnában. A magyar lakosság 60%-a elutasítaná a NATO-beavatkozást, amit láthatóan a nyugati országokban sem támogat a közvélemény.

http://www.hidfo.net/2014/05/08/ralott-az-ebesz-missziora-az-ukran-hadsereg-nyugat-elvarrna-szalakat

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése