2014. május 8., csütörtök

Kína csattanós választ adott az Egyesült Államoknak

Miután az Egyesült Államok külügyi szóvívője, Jen Psaki kommentálta a Dél-Kínai tengeren épülő kínai fúrótornyot, miszerint "Kína döntése, hogy egy fúrótornyot helyez üzembe vitatott vizeken, provokatív, és nem segíti a térségi párbeszédet." Kína nem fukarkodott a válasszal, szerintük "Az Egyesült Államok csak ne panaszkodjon Kína tetteivel kapcsolatban, főleg, ha azokat a saját szuverenitási körén belül teszi."
Hídfő.net | Az említett CNOOC (China National Offshore Oil Corporation) fúrótoronyAz említett CNOOC (China National Offshore Oil Corporation) fúrótorony.
A probléma abból indult ki, hogy Kína a bizonyos olajfúró tornyot állítólagos vietnámi felségvizeken akarta telepíteni, erre Vietnám fel is hívta a figyelmet. Kína ezután bemutatta a méréseket, miszerint nem vietnámi felségvizekről van szó. Ezután vietnámi jelzésű hajók próbálták meg az olajkút telepítését megakadályozni, amire a Kínai Haditengerészet vízágyúkkal választolt. A vietnámi parti őrség -mint azt később egy vietnámi tisztségviselő elmondta- azért volt odaküldve, hogy megakadályozzák a torony üzembe helyezését, akár erőszakkal is.
Az Egyesült Államok szerencsétlen módon még mindig azt gondolja, hogy Kínára, illetve a kínai érdekszférára hatással lehet a megszokott eszközökkel. Mint a fenti esetből is látható, Kína nem tűri a nyugati beavatkozást a térségi ügyekbe.

http://www.hidfo.net/2014/05/08/kina-csattanos-valaszt-adott-az-egyesult-allamoknak

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése