2014. május 20., kedd

Oroszország és Kína összehangolja a külpolitikát

Hídfő.net | Vlagyimir Putyin és Xi Jinping
Vlagyimir Putyin a Xi Jinping kínai elnökkel folytatott megbeszélést követően bejelentette, hogy Moszkva és Peking megállapodott a két ország külpolitikájának összehangolásáról. Putyin szerint Oroszország és Kína érdekei a nemzetközi kérdésekben megegyeznek, közös prioritásaik vannak globális is regionális szinten egyaránt. A külpolitikai érdekérvényesítésben emiatt szorosan együtt fognak működni, amit kiterjesztenek a nemzetközi szervezetekben közös fellépésre is.
A bejelentésre az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés Pekingben tartott csúcstalálkozóját követően került sor. Oroszország és Kína közös külpolitikát fog folytatni az ENSZ és a BRICS szervezetein belül is. Ezzel pontot tettek annak a folyamatnak a végére, amiben az amerikai külpolitika Oroszország és Kína egymás ellen fordításával akarta erősíteni saját pozícióit a nemzetközi politikában.


http://www.hidfo.net/2014/05/20/oroszorszag-es-kina-osszehangolja-kulpolitikat


Száműzi a dollárt a VTB és a Bank of China


Együttműködési megállapodást írt alá az orosz VTB és a Bank of China, amely kimondja, hogy az egymás közötti kifizetéseket csak nemzeti valutában fogják intézni, - a dollárt végleg száműzik a két ország bankjai közti tranzakciókból, a pénzmozgásokat a továbbiakban kizárólag rubelben és jüanban eszközölik. A megállapodást Sanghajban az orosz és kínai államfő jelenlétében írta alá a két nagybank elnöke, Vaszilij Titov és Csen Sitinom.
Az új együttműködés keretében a felek partnerséget alakítanak ki a bankközi együttműködések számos területén, beleértve a közös befektetéseket és a bankközi hitelezést. Miközben a dollárt lassan száműzik az ázsiai bankrendszerből, a két nagybank stabilitása egyre nő, mivel gyakorlatilag egymásért vállalnak garanciát. Ha a nyugat szankciókat lép életbe a VTB bankkal szemben, az csak akkor lehet hatásos, ha a Bank of China is a szankciók célpontja lesz. A kínai bank viszont jelen van számos nyugati országban, így az ilyen irányú gazdasági támadások megint csak a nyugatra ütnének vissza.
Hídfő.net | Bank of China LondonbanBank of China Londonban - és a brit vezetők pénztartalékai
A Sanghajban aláírt megállapodás az orosz bankrendszer immunizálásának egy lépése, ami a nyugatot fokozott gazdasági nyomásgyakorlásra késztetheti - ha elmulasztják az utolsó lehetőséget, Oroszország és Kína együtt hoz létre egy a nyugattól független pénzügyi rendszert. Onnantól pedig a Wall Street napjai meg vannak számlálva.

http://www.hidfo.net/2014/05/20/szamuzi-dollart-vtb-es-bank-china


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése