2014. május 5., hétfő

Szlavjanszkban városi harc vette kezdetét

Folytatta az ukrán hadsereg a Szlavjanszk ellen megkezdett, a város elérésekor akadályokba ütköző hadműveletet. A mai nap folyamán a hadsereg a felkelők egy újabb ellenőrzőpontja ellen intézett támadást, a milícia vezetése szerint mostanra több mint 20 felkelő éltét vesztette az összeütközésben. Arszen Avakov, Ukrajna illegitim, atlantista belügyminisztere Szlavjanszk környékén tartózkodik, az ő jelentése szerint az összecsapásban 8 ukrán katona sérült meg és 4 katona meghalt.
Több orosz média helyszíni tudósítói is próbálnak az összeütközések közelébe jutni, ami lehetetlen műveletnek bizonyul, mert a hadsereg sehová nem enged be újságírókat és minden kamerát elvesznek az emberektől. Az egyik helyszíni tudósító azonban beszámolt arról, hogy a helyi TV-központ épületének közelében rakéta-becsapódást látott. A TV-központ jelenleg a kijevi csapatok ellenőrzése alatt van, vagyis a város területén belül a felkelők hajtanak végre offenzívákat.
A boltok zárva, az utcák teljesen kihaltak, sehol senki az egész városban. A határból lövéseket hallani.
Korábban a felkelők önvédelmi alakulatai lelőtték a hadsereg 4 (egyes beszámolók szerint 5) helikopterét, ami az ukrán különleges alakulatokat szállította Szlavjanszk területére. Az erődemonstrációt követően a felkelők visszavonultak a város közvetlen határára, és városi harcra rendezkedtek be. Szlavjanszk területéről egyre több hírt hallani, miszerint nő a civil áldozatok száma. Ezek a beszámolók többnyire a helyi lakosok üzenetein keresztül jutnak el a médiához, akik a közösségi médián keresztül igyekeznek a sajtót tájékoztatni.
Egy helyi lakos elmondása szerint a hadsereg páncélosai blokkolnak minden, a városba vezető utat, és a katonák kérdés nélkül agyonlőttek egy helyi lakost, aki egyedül, autóval hajtott volna be a városba. Kijev helyenként az amerikai Greystone katonai vállalat zsoldosaival biztosítja a stratégiai pontokat. Az ukrán katonákkal ellentétben ők nem elegyednek szóba a helyi lakossággal, és kérdés nélkül lőnek.

http://www.hidfo.net/2014/05/05/szlavjanszkban-varosi-harc-vette-kezdetet

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése