2014. június 9., hétfő

Az állami titkosszolgálati archívumokhoz való hozzáférésről rendezett vasárnapi szlovén népszavazás érdektelenségbe fulladt és elbukott.

Az előzetes eredmények szerint a választásra jogosultak csak 11,68 százaléka járult az urnák elé – közölte az ország választási bizottsága honlapján a leadott szavazatok 99,92 százalékának feldolgozása után. A részvételi adatok alapján a referendum érvénytelen.
A kérdésre, miszerint támogatja-e, hogy hatályba lépjen az archívumok hozzáféréséről szóló törvény, amit a szlovén parlament 2014. január 28-án fogadott el, a szavazók 32,68 százaléka válaszolt igennel, 67,32 százaléka pedig nemmel.
A szlovén törvények szerint ahhoz, hogy egy népszavazás sikeres és eredményes legyen, a többségnek támogatnia kell a javaslatot, illetve az összes szavazásra jogosul személy egyötödének a kezdeményezésre kell szavaznia.
A népszavazás tétje az volt, hogy a kommunizmus idején összegyűjtött érzékeny, személyes információkat – például a szexuális vagy vallási hovatartozás – tartalmazó dokumentumok a jövőben mindenki számára hozzáférhetőek lesznek-e.
A népszavazást Janez Jansa volt szlovén miniszterelnök pártja, az ellenzéki, jobbközép Szlovén Demokrata Párt (SDS) kezdeményezte. A balközép kormány viszont azért akarta korlátozni a hozzáférést ezekhez az információkhoz, mert szerintük azok a magánszférát érintik.
(Index)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése