2014. június 14., szombat

Újoroszországi harctéri hirek

Tegnap kora este a luhanszki repülőtér lángba borult. A körbezárt, és mindenféle utánpótlástól elvágott kétezernyi zsoldosnak utolsó mentsvárat jelentő repülőtér elleni támadásra a jelet azt követően adta meg a Népi Milicia parancsnoksága, hogy Kijev minden látható hiábavalóság ellenére megpróbált légi úton ellátmányt juttatni ordasainak.
A lelőtt IL-67-es roncsai láttán a kétségbeesett horda látva magárautaltságát, kitörést kisérelt meg. Ennek megakadályozására kapott tűzparancsot a donbasszi haderő. Minden irányből, minden rendelkezésükre álló fegyverrel tűz alá vették a repülőteret. Minden objektum lángol. A harcok egész éjjel változatlan hevességgel zajlottak, bár a kifelé irányuló tűz érezhetően gyengül. A népi erők veszteségeket nem szenvedtek. Becslések szerint a megszállók csak a repülőgép lelövésekor legkevesebb harminc latort vesztettek. Hogy az azóta elinditott ostrom milyen veszteségeket okozott soraikban, arról nincs információ.
Hirek szerint a luhanszki repülőtér ostromával függhet össze az Oroszország felett tegnap este lelőtt ukrán helikopter esete is. Ugyan senki nem adott még magyarázatot arra, hogy a repülőtértől ilyen viszonylag nagy távolságra-miként “tévedhetett” a lelőtt helikopter.

A jelentések arról szólnak, hogy kora este két kijevi helikopter támadta a Szcsasztye-falu melletti, a Népi Milicia által létesitett ellenőrzőposztot. A szinte semmilyen eredménnyel nem járó egyszeri attakot követően a két gép eltűnt. Más területek felett viszont senki nem látott helikoptereket.
Az ukrán sajtóban már kezdenek olyan hangok hallatszani, hogy az oroszok úgy akarják élezni a helyzetet, hogy ÁTFESTETTEK EGY HELIKOPTERT “UKRÁNOSRA”-ODAVITTÉK A HATÁR KÖZELÉBE, ÉS FÜLGYÚJTOTTÁK!
Kijevi hivatalos körök viszont egyelőre még nem nyilvánultak meg ebben az ügyben. Nem is csoda, hioszen erre a történetre valami frappáns dolgot kéne kitalálni! Tán azt, hogy a helikopterük légkondicionálókat szállitott, mint humanitárius segitséget, az Oroszországba menekült donbasszi civilek számára. De a milicisták megint rosszul lőttek ki egy rakétát, oszt’ ime!-megint meglett a baj!
(B-R)



good
Ma reggel-a tegnapi viszonylagos nyugalom után-Szemjonovkát ismét tüzérséggel kezdte lőni a kijevi junta latorhada.
A város vezetői szerint már jószerével csak a romokat lövik, a polgári lakosságot evakuálták. A város romjai alatt még mindig találnak halottakat. A foszforbombázás néhány áldozatát csak a megtalálás helyszine szerint tudják “listázni”-azonositásuk jelen körülmények között lehetetlen.
Jane Psaki, az amerikai külügy szóvivője a foszfortámadást kitalációnak, és nem bizonyithatónak nyilvánitotta. “Néhány videofelvétel és fénykép számunkra nem jelent bizonyitékot”!

Közben nyugati hirügynökségek jelentései szerint a tegnap lelőtt ukrán katonai repülőgépen legalább 49 lator veszett oda.
Szlavjanszknál a népi erők tüzérségi üteget szerveztek. A hét közepén zsákmányolt három darab “GRAD” sorozatvető mellé keritettek még négy darab 152mm-es tarackot is. Reggel 6-óra tájban “üdvözlő” sortűzzel köszöntötték a Karacsun-hegy lakóit. Azok éppen Szemjonovka bombázásával voltak elfoglalva. Tekintettel arra, hogy mióta a hegyen élnek még visszalövés eddig nem történt, eléggé meglephette őket ez az esemény.
Luhanszk városában mára virradóra ismeretlen eredetű robbanás volt. Áldozatai vagy sérültjei az esetnek nincsenek, de kilövési zajt sem lehetett hallani. Feltételezések szerint pokolgép robbanhatott a buszpályaudvar közelében.

http://balrad.wordpress.com/2014/06/14/donbassz-ma-reggel/

Váratlan fordulatot vett a luhanszki repülőtérért vivott csata.
A repülőteret kivülről ostromlóknak föltűnt, hogy ugyan nagy a lövöldözés magán a repülőtéren-de abból rájuk nézve semmi veszély nem származik. Egészen addig nem értették a dolgot, amig hirtelen egy orosz zászló meg nem jelent a magasban. Ezt már végképp nem értették a milicisták, de leritkitották a tüzelést. Erre azt látták, hogy egy nagyobb létszámú fegyveres-akik a zászló alatt haladtak-vad lövöldözésbe fogott a repülőtér belseje felé, ahonnan lőtték őket.
A milicisták arra a felismerésre jutottak, hogy ez az oroszzászlós alakulat menekülne kifelé a körülzárt repülőtérről, és ezt valakik belülről akarják meggátolni.
Igy aztán egy tűzáthelyezéssel lekötötték a kifelé igyekvőkre lövöldözőket, elősegitve, hogy a menekülők biztonságban kijuthassanak.
Amint azoknak sikerült kikeveredni a katlanból, tisztázódott is a helyzet. A repülőtéren rekedtek belháborúba keveredtek egymással. Dnyepropetrovszki ejtőernyősök csaptak össze a rájuk támadó lvovi (lembergi) ejtőernyősökkel, mert ez utóbbiak rájöttek, hogy a nyepropetrovszkiak nem igen lelkesednek a Donbassz elleni háború ötletéért.
Miután titkuk kiderült, a dnyepropetrovszki alakulat feltűzte az egyik épület romjaira az orosz zászlót, amire “igazi parasztgyalázat”-azaz vad lövöldözés tört ki a felek között. A zászlósok pedig a már vázoltak szerint kijutottak a reptérről, és a bentrekedtek tűz alatt tartásával foglalkozó ostromlók legnagyobb bámulatára-vad tempót diktálva-eltűntek az erdőben.
Néhány lassabban mozgó utolsót le tudtak kapcsolni a milicisták, és azok számoltak be a történésekről. Elmondásuk szerint a szökevények azért menekülnek, mert félnek az ostromlók bosszújától.
Most viszont az a furcsa helyzet állott elő, hogy a donbasszi erők szeretnék megtalálni a kiszabaditottakat, akik majd kétszázan csinálnak valamit a rengetegben. Legalább a szándékaikat szeretnék megtudakolni.
Ma délelőtt-magyar idő szerint-fél tizenegykor Gorlovka határában a népi milicia lelőtt egy kijevi helikoptert. A gép Kajutovo falu mellett zuhant le. a súlyosan sérült személyzetet Gorlovkába szállitották kórházba. A lelőtt helikopter éppen dolga végeztével távozott Gorlovka fölül. Munkálkodását most majd “megköszönhetik” a városlakóknak a személyzet tagjai. A Városi Tanács épületének 3. és 4. emelete égett ki csak.
Szlavjanszkot kora délután ismét lőtte a náci horda Karacsun-hegyi tüzérsége. Ezúttal a város egyik kórházát érte három gránát. A betegeket a pincébe menekitették.
Végül egy Bal-Rad-hoz kapcsolható megjegyzés: egyik oroszországi olvasónkat mindig megihleti, ha a tudósitásainkban megemlitjük, hogy valószinűleg a légkondicionálók miatt történnek “malőrök”.
Mai azon feltételezésünket, miszerint a tegnap lelőtt kijevi repülőgép vesztét is minden bizonnyal a légkondi okozhatta, ezzel a képpel “dijazta”:

Az alábbi képen pedig a Luhanszknál tegnap lelőtt gép az indulása előtt. Büszke és diadalmas fasiszta zsoldosok bájolognak a kamera előtt. Mint tudjuk-többé már nem teszik.



http://balrad.wordpress.com/2014/06/14/donbassz-hirei-2/


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése