2008. szeptember 11., csütörtök

Szertefoszlott a szabad piacba vetett hit


The Washington Post
Az amerikai gazdasági modell alapja az egyéni felelősség és a szabad piaci kapitalizmus eszméje. Mostanában azonban egyre többször kell az államnak a szabad piaci folyamatokba beavatkozva átvállalni a piaci szereplők döntéseinek következményét - írja Steven Pearlstein a washingtoni lap gazdaságrovatában.
George Bush elnök az egyéni felelősség kultúráját és a beavatkozástól mentes piacot támogatja, de a hitelpiaci válság miatt sokadszorra kénytelen dollármilliárdos állami segítséget nyújtani a bajba jutott hitelintézetknek. A Bear Stearns, a Fannie Mae és a Freddie Mac után most a csőd szélére sodródott Lehman Brothers szorul állami támogatásra.
„Ha Moszkvában, Párizsban, Pekingben vagy Brazíliában kerülne sor hasonló intézkedésre, akkor ezt a szocializmus bizonyítékának tekintenénk. Washingtonban azonban ugyanez forradalmi megoldásnak számít. Csakúgy, mint a világválság idején, most is egy komoly pénzügyi válság kellett hozzá, hogy rájöjjünk, a szabad piaci nem mindig hatékonyabb a politikusoknál és a hivatalnokoknál" - véli Pearlstein.
Elemzők már arról pletykálnak, hogy az állam 25-50 milliárd dolláros hitellel segít a válságba jutott autógyáraknak is. A korábban elképzelhetetlen mértékű állami beavatkozás ellen mégsem tiltakozik senki. Pearlstein szerint még a republikánusok is belátták, hogy a dereguláció túlzott volt, és a piacok szigorúbb állami felügyelete szükséges.

http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2008/09/11/AR2008091103911.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése