2008. szeptember 5., péntek

Új fegyverkezési verseny indulhat Ázsiában

A nukleáris kataklizma kockázata a profitért cserébe
The Washington Post
Mira Kamdar, az Asia Society tagja, India-szakértő a The Washington Post-ban arra hívja fel a figyelmet, hogy miközben mindenki Grúziára és a pekingi olimpiára figyelt, a világ talán legfontosabb eseménye jószerével észrevétlen maradt. India és az Egyesült Államok jövedelmező és veszélyes új nukleáris megállapodást kötött egymással.
Manmohan Singh indiai miniszterelnök szerint a szerződés lehetővé teszi, hogy az ország elfoglalja „az őt jogosan megillető helyet a nemzetközi kapcsolatokban". Kamdar azonban nem hiszi, hogy a demokratikus és modernizálódó India, melynek egyre több energiára van szüksége, ezzel az „őrült, kockázatos" megállapodással elérheti a célját. Az ár ugyanis az egész világ számára rettenetes lehet.
A történelmi megállapodás lehetővé teszi az amerikai vállalatok számára az Indiával való nukleáris kereskedelmet, ami 1974, az első indiai kísérleti atomrobbantása óta tilos volt. (1998-ban újabb kísérletet hajtott végre, amelynek nyomán pár nappal később Pakisztán is hasonlóképpen cselekedett.) A szerződés felfüggeszti a nukleáris technológia más országokba irányuló eladásának tilalmát és energiával látja el Indiát.
A szerződés új fegyverkezési versenyt indíthat el Ázsiában. Az instabil Pakisztán az Indiával való nukleáris paritásra fog törekedni, Peking pedig tiltakozni fog amiatt, hogy az Egyesült Államok Indiát a gyorsan fejlődő Kína ellensúlyává akarja tenni. Semmivé válhat az a globális erőfeszítés, hogy a nukleáris anyagok terjedését meggátolják. A szerződés több milliárd dollárt von el a tényleges indiai fejlesztési szükségletektől (mezőgazdaság, oktatás stb.). Megszünteti az ország érdekeltségét új energiaforrások kifejlesztésében és a környezetszennyezés csökkentésében. Ehelyett olyan energiaforrásra összpontosítja a figyelmet, amely az ország energiaszükségletének csupán 8%-át fogja adni - 2030-ban.
Az Amerikai-indiai Üzleti Tanács és az Indiai Ipari Konföderáció tagjai persze milliárdos üzletekhez jutnak. A Bush-adminisztráció így reméli felfuttatni a halódó amerikai nukleáris ipart és terjeszteni ezt a „környezetbarát" energiaforrást. A nukleáris kereskedelemmel foglalkozó üzleti körök hatalmas profitokra tehetnek szert Indiában. A lapok a következő húsz évben 100 milliárd dolláros nagyságrendről és több tízezer indiai és amerikai munkahelyről beszélnek.
Kamdar szerint a felek a profitért a „nukleáris armageddont" kockáztatják.
Az ipari csoportok a döntéshozóknál fáradhatatlan lobbi-tevékenységet folytattak: a  legismertebb lobbistákat sorakoztatták föl. A szerződés ellenzőire „az atomsorompó ajatollahjai" és az „India ellenségei" bélyeget sütötték. Mindenesetre India szabadon hozzájuthat a nukleáris energiához és technológiához, amit a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség ellenőrzése nélkül az atomfegyverprogramjában is felhasználhat.
Az amerikai és az indiai kormány megtett mindent, hogy a saját parlamentjeiket meggyőzzék. A Kongresszus Párt baloldali koalíciós partnere ennek ellenére Amerika-ellenessége miatt kilépett a kormányból. A képviselőknek mesés vagyont ajánlottak a szavazataikért. Az Indiai Kommunista Párt vezetője szerint júliusban átlagban több mint 5,5 millió dollárt kínáltak a honatyáknak, de volt olyan képviselő, aki azzal dicsekedett, hogy 1 milliárd rúpiás (22,5 millió dolláros) rekordösszeget kapott.
Ez súlyos csapás az indiai demokráciára, hiszen ezentúl a politikusok jó pénzért mindenre kaphatók lesznek. A nagy vesztes pedig a nyomorgó nép lesz, meg a panamában és korrupcióban mind jobban elmerülő ország.
A szerződés azt sugallja, hogy az atomtechnológia terjedése előtti akadályokat nem kell komolyan venni. Oroszország már jelezte is, hogy elég volt az igazságtalan „globális normákból", vissza kell térni a régimódi reálpolitikához. A nukleáris fegyverek leszerelésére vonatkozó kilátások egyre halványabbak.
A pakisztáni politika és az elit ráadásul rendkívül ingerült, amiért vele nem kötöttek ilyen szerződést. India szomszédja alapos változáson megy keresztül. Kétséges, hogy az atomarzenált szilárdan a kezében tartó Musarraf tábornok távozása után a gyenge, megosztott polgári kormány képes lesz-e vereséget mérni az iszlámista terrorcsoportokra.
Eközben Kína nem fogadhatja el az amerikaiak kettős politikáját. A Bush-kormány kijelentette, Kínának „felelős szereplőként" kell viselkednie a nemzetközi rendszerben, vagyis a globális játékszabályok alól nem kaphat felmentést. Ezalatt pedig Washington megkötötte a szerződést Indiával. A Fehér Ház felszólította Kínát, hogy „tartsa be a nemzetközi normákkal összhangban álló energiabiztonságot és az atomtechnológia-terjedést meggátoló elveket", ugyanakkor Indiát látványosan kivonta eme elvek hatálya alól.
A megállapodás semmiképpen sem fogja Indiát varázsütésre Kínával gazdaságilag vagy katonailag egyenrangúvá tenni. Sokatmondó, hogy a Világbank adatai szerint az indiaiak 42%-a kevesebből él, mint a napi 1,25 dolláros szegénységi küszöb. Ha India Kínával a reaktorok és a rakéták számában akar versenyezni, akkor ezt csak az emberi és fizikai infrastruktúrába irányuló befektetések kárára teheti. Ez az igazi tragédiája az amerikai-indiai szerződésnek.

http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2008/09/05/AR2008090502659.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése