2009. április 15., szerda

Az amerikai kormány a populizmus szellemében jár el

A népharag lehetőséget nyújt az átfogó reformokra
Hatalmas felháborodást váltott ki az Egyesült Államokban a hír, hogy a csődtől állami dollár milliárdokból megmentett AIG biztosító vezetői több száz millió dolláros jutalomra jogosultak. Barack Obama is rosszallását fejezte ki, a kongresszus pedig 90 százalékos adóval sújtotta a bónuszokat. Sokan kifogásolták és populistának minősítették a kormány reakcióit. Michael Kazin tekintélyes amerikai történész, A populista meggyőződés című könyv szerzője a Newsweekben megjelent írásában viszont arra hívja fel a figyelmet, hogy nincs abban semmi kivetnivaló, ha az állampolgárok haragja rákényszeríti a politikusokat a sokat hangoztatottak elvek és ideálok betartására, mindenekelőtt a nép érdekeinek képviseletére.
Március közepén felröppent a hír, hogy a csődtől tavaly ősszel 170 milliárd dolláros állami segéllyel megmentett American International Group (AIG) biztosítótársaság vezetői 100 millió dolláros jutalmat kapnak. A prémiumokat az AIG pénzügyi termékekkel foglalkozó részlegének vezetői veszik fel. Ez az egység több száz milliárd dollár értékben forgalmazta a derivatív pénzügyi termékeket, amelyek a behajthatatlan ingatlanhiteleket tartalmazták.
A bejelentést hatalmas felháborodás követte. Barack Obama a Fehér Házban kisvállalkozások tulajdonosai előtt mondott beszédében élesen bírálta az AIG vezetését. A biztosítót olyan cégnek nevezte, amely „a felelőtlenség és a mohóság miatt jutott pénzügyi válságba". „Ilyen körülmények között nehéz megérteni, hogy miként járhat prémium azoknak, akik az  AIG derivatív pénzügyi termékeit forgalmazták, még kevésbé az, hogy miként járhat nekik 165 millió dollár" - mondta az amerikai elnök. Néhány nappal később az amerikai képviselőház elsöprő többséggel olyan törvényt szavazott meg, amelynek értelmében 90 százalékos adóval sújtják minden olyan cég vezetőinek január 1-je után felvett prémiumát, amely 5 milliárd dollárnál nagyobb szövetségi támogatást kapott pénzügyi helyzetének rendezésére.
A döntés miatt sokan bírálták a kormányt. Charles Krauthammer például arra hívta fel a figyelmet, hogy a 165 millió dollárnyi prémium eltörpül az amerikai államadósság mellett, és visszatartásával nem javulnak a gazdasági kilátások. „A megállapodás az megállapodás. az AIG vezetők javadalmazását rögzítő teljesen szabályos szerződéseket még az állami segély folyósítása előtt írták alá. Ezek szerint mostantól a kongresszus egyszerűen hatályon kívül helyezhet szerződéseket, ha a közhangulat azt kívánja?" - írta a The Washington Postban. Krauthammer az elnököt és a demokrata párti politikusokat egyenesen demagógnak nevezte az ügyben tanúsított viselkedésükért.
Kazin egyetért Krauthammer abban, hogy a kormány a populizmus szellemében járt el. A tekintélyes történész szerint ez azonban csöppet sem szokatlan Amerika történelmében. Kazin utal rá, hogy a populizmus a 19. század végén jelent meg az Egyesült Államokban. Amerikában az 1890-es évek elején alakult Populista Párt tagjai használták először a 'populista' jelzőt - természetesen nem pejoratív értelemben. Az iparosítás kormánnyal elégedetlen vesztesei, a déli államokban élő farmerek összefogtak olyan képviselőjelölteket támogatása érdekében, akik nem a politikai és gazdasági elit, hanem a földművelők, a nép érdekét képviselik. A (magyarul visszaadhatatlan jelszót) Abraham Lincolntól kölcsönözték: „candidates of the people, by the people and for the people". A rövid életű Populista Párt a vasúttársaságoknak kiszolgáltatott földművesek érdekének képviseletében lépett fel. Államilag támogatott hiteleket és a vasúttársaságok köztulajdonlását szorgalmazták. Thomas Watson, a populista mozgalom vezére a monopóliumok és a farmereket kihasználó nagyvállalatok és bankok ellen szervezkedett, és a nagytőke kiszolgálójának tekintett két nagy párt alternatíváját kívánta nyújtani. A 19. századi populisták azonban sosem váltak meghatározó erővé, aminek elsősorban az volt az oka, hogy a két nagy párt is felkarolta a szegényeket: több kulcsos adórendszert és nyolc órás munkanapot vezettek be.
Az elmúlt évszázad során többször feltámadt a populizmus. Rendszerint a gazdasági válságok idején kerültek elő a nép érdekeire hivatkozó jelszavak és ígéretek. Az 1930-as években a plutokrata hivatalnokokkal szemben léptek fel az egyszerű munkásokat és az első világháborús veteránokat képviselő baloldali populisták. Kazin szerint a New Deal jóléti intézkedései is a populizmus szellemében fogantak - bár Roosevelt kritikusai szerint inkább a kommunizmus inspirálta őket.
Obama politikája a roosevelti örökséget folytatja - véli Kazin. A bankvezérekkel szembeni ellenérzéseket meglovagolva lehetősége lesz rá, hogy átalakítsa Amerika gazdaságpolitikáját. Nincs abban semmi kivetnivaló, ha a kormány a bankok helyett az emberek érdekének képviseletében lép fel  A nép érdekeinek képviselete és a pénzvilág befolyásának visszaszorítása azonban nem lesz könnyű feladat - teszi hozzá Kazin. A bankok és a biztosítótársaságok ugyanis jelentős lobbival rendelkeznek. Az AIG az elmúlt két évtized során 9 millió dollárral támogatta kongresszusi képviselők kampányát.
http://www.newsweek.com/id/190341

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése