2009. május 7., csütörtök

Bhután a Bruttó Hazai Boldogsággal keresi a túlélést

A boldog társadalom négy pillére: gazdaság, kultúra, környezet és jó kormányzás
Bhután kis himalájai királyságában - számol be róla a The New York Times - az új alkotmány azt írja elő, hogy a kormányprogramokat nem a gazdasági eredmény, hanem az általuk generált boldogság alapján kell megítélni. A világ más részein nehezen viselik el a válság csapásait, de a kis buddhista ország vezetői remélik, hogy ők megtalálják a választ.
Jigme Thinley miniszterelnök szerint a hóborította hegyek mögötti világ bajait a mértéktelen emberi mohóság okozza, ezért változásra van szükség: ezért a Gross National Product (GNP) helyett Gross National Happiness (GNH) a siker megfelelő mértékegysége.
Az ötlet Jigme Singye Wangchuk  királytól ered, még az 1970-es évekből. Most ezt az elvet valóságos új tudománnyá fejlesztik a himalájai országban, és éppen akkor állították a kormánypolitika középpontjába, amikor erre szükség van - mondta a The New York Times-nak Kinley Dorji, a kormány tájékoztatási és kommunikációs minisztere. „Most mindenki látja, mire vezet az, amikor csak a gazdasági növekedésre koncentrálnak" - fűzi hozzá. A tavaly elfogadott alkotmány értelmében minden kormányprogramot - a mezőgazdaságtól a közlekedésen át a külkereskedelemig - a program boldogság-hozadéka alapján kell megítélni.
A miniszter magyarázata szerint a cél nem maga a boldogság, hiszen az minden ember szemében más lehet, hanem azoknak a feltételeknek a megteremtése, amelyek között országosan ennek - vagyis a GDH-nek - elérésére lehet törekedni.
Ebbe a törekvésbe illeszkedett az, hogy a népszerű király lemondott az abszolút uralkodói szerepről, és egy éve megtartották az első demokratikus választást az országban. „A demokrácia és a GNH összecseng, mindkettőnek a középpontjában az egyén áll. A boldogságot az egyén keresi és a demokrácia is az egyént erősíti" - magyarázta a miniszter a bhutáni hivatalos doktrínát.
Ritka esemény, hogy egy király egyoldalúan lemond a trónról, és még ritkább, hogy ezt alattvalói akarata ellenére teszi. Az uralkodó fiának, Jigme Khesar Namgyel Wangchuknak adta át a trónt, a trónörököst novemberben koronázták meg - már olyan alkotmányos uralkodóként, akinek nincs végrehajtó hatalmi jogköre.
Persze Bhután talán alkalmasabb más országoknál a gazdasági szabályok átírására: az India és Kína közé ékelt alig 700 000 lakosú országnak csak egy repülőtere és két utasszállító repülőgépe van, s az ország keleti részét csak hegyi utakon lehet megközelíteni, négynapos utazással. A cigaretta tiltott áru, televízió mindössze tíz éve van Bhutánban, a hagyományos öltözetet és az építészeti stílust törvény írja elő, a fővárosban nincsenek közlekedési lámpák és csak egyetlen közlekedési rendőr van szolgálatban.
Arra a kérdésre, hogy miként mérik a GNH-t, a miniszter elmondta: bonyolult rendszert dolgoztak ki, amely négy pillért, kilenc területet és 72 indikátort tartalmaz. A boldog társadalom négy pillére a gazdaság, a kultúra, a környezet és a jó kormányzás. A kilenc terület részben fedi ezt: pszichológiai jólét, ökológia, egészség, oktatás, kultúra, életszínvonal, az idő kihasználása, a közösség vitalitása és a jó kormányzás, ezek mindegyikére külön GNH-indexet dolgoztak ki. Mindezt a 72 indikátor révén mérik, például a lelki jólétet az ima és a meditáció gyakoriságával, az önzés, az irigység, a nyugalom, az együttérzés, a nagylelkűség, a frusztráció és az öngyilkossági gondolatok gyakoriságával írják körül.
Mérik azt is, hogyan tölti az egyén a napot, mennyi időt tölt családjával, a munkával és így tovább. Mindezt matematikai egyenletekbe foglalták. Karma Tshiteen, a GDH Bizottság titkára elmondta, hogy kétévente országos kérdőív alapján magukat az indikátorokat is újraértékelik. A hazai boldogságot értékelő illetékes egy hosszú és fárasztó nap végén nyilatkozott, de elmondta, hogy munkája boldoggá teszi.
A NYT megjegyzi, hogy a sajátos boldogság-mérce a bhutáni vezetés szerint arra is szolgál, hogy az ország megőrizze identitását és kultúráját a külvilág betörésétől. „Kis országként csak úgy élhetjük túl a globalizációt, hogy mások maradunk, mint a többiek" - hangsúlyozza a tájékoztatási miniszter.
A 4 pillér, 9 terület és 72 indikátor ellentétét Hollywood és Bollywood 48 csatornája jelenti, amelyek elözönlötték a tíz éve engedélyezett televíziót. „Ha 1999 előtt egy fiatalt arról kérdeztek, ki a hős a szemében, a válasz mindig az volt, hogy a király. Nem sokkal később már David Beckham volt a replika, ma pedig 50 Cent, a rapművész. A szülők tehetetlenek" - mondja Dorji.
Így a GNH nemcsak a gazdasági válság áldozatainak kínálhatja a boldogság titkát, hanem sürgősebb feladata is van Bhutánban. „A Bruttó Hazai Boldogság a túlélést jelenti, módot nyújt arra, hogy szembeszálljunk a túlélést fenyegető veszéllyel" - hangsúlyozza a miniszter.

http://www.nytimes.com/2009/05/07/world/asia/07bhutan.html?ref=global-home

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése