2011. október 17., hétfő

Lesz-e spekulációs támadás Kína ellen?

Természetesen ez még nem biztos. Az Európában kialakult helyzetet a teljes bizonytalanság jellemzi. De ha logikusan gondolkozunk, akkor feltételezhetjük, hogy az európai bürokraták legalább az önfenntartási ösztöneiknek köszönhetően meghozzák a döntést bankjaik újratőkésítéséről és a bankgaranciák biztosításáról.
Előbb vagy utóbb, de az európai tragikomédiának be kell fejeződnie. Az adósságválság akut fázisa azonban még csak most következik. Most még csak találgatni lehet, hogy megkezdődik-e az új spekulációs játék az aktivák értékének csökkentésére és mi lesz ennek az ”ideológiai alapja”. És itt most kénytelen vagyok megint csak a kínai történetre fordítani a figyelmet, ami ”nagy sikerrel” kecsegtet. Az utóbbi napokban túl sokszor jelennek meg kínai témájú cikkek a nyugati üzleti kiadványokban. Méghozzá úgy, hogy a kínai helyzetet bemutató információknak az olvasóközönséget a lakáspiac elkerülhetetlen összeomlásáról és az azt követő gazdasági csődről kell meggyőzni.
A kínai hatóságok sebezhetősége - az úgynevezett offshore piacok, alapvetően Hong Kong -, ahol a kínai vállalatok részvényeivel kereskednek és Kína államkötvényeit értékesítik. Amint az ingatlanpiacokon mutatkozni kezdtek a recesszió jelei, a nagy nyugati alapok elkezdték eladni a kínai papírokat, ami az államkötvény aukciókon is az árak csökkenését vonta maga után. Ugyanakkor növekedni kezdett a kereskedési volumen és a kínai adósságbiztosítási kockázat is. A kínai kockázatok növekedését az ingatlanpiaci mutatók esésével, a kínai vállalatok jelentéseinek megbízhatatlanságával és a hivatalos gazdasági statisztikák iránti szkepticizmussal magyarázható.
Tehát a Kína elleni spekulációs támadás ”ideológiai alapja” valóban létezik. Önmagában az a tény, hogy a témában özönlenek a publikációk, megerősíti annak a lehetőségét, hogy spekulatív támadás kezdődhet a kínai pénzügyi eszközök ellen. Az már más kérdés, hogy van-e perspektívája ennek a spekulációnak? A kínai gazdaság ”kemény landolásának” hívei a túlságosan magas eladatlan lakáskészletekre és kereskedelmi ingatlanok túl nagy feleslegére hivatkoznak.
A kínai buborék már néhány éve téma. Egy időben nagyon népszerű téma volt a sanghaji lakáspiac összeomlása. Sanghaj egyik elővárosában, Pudungban felépítettek néhány tömbnyi kereskedelmi ingatlant annak ellenére, hogy ezen a területen csak kis koncentrációban volt lakosság és a kereslet is nagyon alacsony volt. Az ingatlanokat azonban kevesebb mint egy év alatt eladták, sőt kínálati deficit keletkezett.
Az urbanizáció folyamata Kínában fenntartja a magas keresletet az ingatlanokra és ezt a tényezőt nem szabad figyelmen kívül hagyni. A múlt hét elején néhány kínai tartomány vezetője megpróbálta megszüntetni a korlátozásokat a lakáspiacon. A hatóságok azonban a KNK Állami Tanácsának nyomására gyorsan visszavonták saját döntésüket. Mint látható, ott nem értették meg, hogy ahhoz, hogy a támadásnak ellen tudjanak állni, maximális manőverezési képesség szükséges és az, hogy ne engedjék nyerni a spekulánsokat. Sajnos a hivatalos Peking makacsul ragaszkodik álláspontjához és nem enged belőle.
Gregorij Beglarjan - Argumenti.ru

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése