2011. november 8., kedd

Amerika után Anglia is az Internet korlátozását akarja

Hétfőn David Cameron egy nemzetközi kiberbiztonsági konferencián beszélt Londonban, kijelentve, hogy „fontos megtalálni az egyensúlyt az online biztonság és a szólás szabadságának védelme között.”
„Nem engedhetjük meg, hogy az Internet  védtelenül, tárva nyitva állva a terroristák martalékául essen, akik biztonságunkat és jólétünket veszélyeztetik, ugyanakkor nem hozhatunk diktatórikus intézkedéseket sem.”
John Kampfner, az Cenzúra Index (Index on Cencorship) vezetője pontosította Cameron nyilatkozatát:
„Könnyű a fekete-fehér hozzáállás mellett érvelni. Könnyű azt mondani, hogy az emberi jogok állnak szemben a diktatúrákkal a világon. Amint azonban saját nyugati típusú stabilitási modellünket kérdőjelezik meg, a véleménynyilvánítás szabadsága azonnal nélkülözhetővé válik. Ugyanazt a szabály, ugyanazokat az elveket kellene alkalmazni mindenkire, a nyugati államokra nemkülönben.”
Cameron nyilatkozatát sokan a Kínának és Oroszországnak adott válasznak tekintik. Mindkét országban szigorú intézkedéseket hoztak és szorosabb felügyeletet vezettek be az Internetre vonatkozólag, kötelező erejű nemzetközi egyezményeken keresztül.
Az Egyesült Államok kormánya többnyire fantom kibertámadásokra illetve kibertámadás fenyegetettségre hivatkozva próbál drákói szigort és kemény szabályozást bevezetni az Internet feletti hatalomátvételre. Januárban Joseph Lieberman és Susan Collins szenátorok ismételten az „Internet főkapcsoló” bevezetését követelték, melynek segítségével az Egyesült Államok elnökének hatalma lenne az Internet, illetve annak egyes részeinek lekapcsolására országos vészhelyzet esetén.
A kezdeményezés nagyobb teret nyert, amikor az első komolyabb tüntetések kirobbanásával az egyiptomi kormány lekapcsolta az Internetet az országban. A lépés világosan megmutatta, hogy a kormányok igenis rendelkeznek az Internet lekapcsolásához szükséges technikai feltételekkel politikai válság idején. 

Forrás: Infowars.com

CIA: figyelik a Facebookot és a Twittert

 

Az amerikai titkosszolgálat speciális alakulata minden Facebook- és Twitter-üzenetet elolvas, elemez, csoportosít.
A CIA mindent szemmel tart: Facebook-, Twitter-üzeneteinket jó eséllyel tekintik át kutakodó tekintetek. Az internetes kommunikáció figyelésével megbízott csoport a Facebookot, a Twittert, a televíziók hírcsatornáit, internetes csetszobákat, a helyi rádió- és televíziócsatornák oldalait vizsgálja szigorúan annak érdekében, hogy feltérképezhessék egy-egy az Egyesült Államok számára valamilyen okból fontos régió hangulatát.
Az AP-nek a CIA Nyílt Forrású Adatok Központjának igazgatója Doug Naquin nyilatkozott, aki szerint az elemzők kivétel nélkül szigorúan vizsgálnak minden Twitter-üzenetet, szülessenenek azok bármilyen nyelven. Ezeket aztán összevetik a helyi lapok információival és titkos módszerekkel lehallgatott telefonbeszélgetésekből származó adatokkal.
Hasonlóan jártak például el Oszama bin Laden pakisztáni likvidálását követően májusban: így tájékoztatták Washingtont a világ közvéleményének alakulásáról. A titkosszolgálat elemzői hasonló módszerekkel próbálták meg előrejelezni a közel-keleti és észak afrikai forradalmak eseményeit is.
Az internetes egységet a Világkereskedelmi Központ elleni támadásokat vizsgáló 9/11-bizottság ajánlásai alapján állították fel, eredetileg terrorelhárítási célokkal. A 2009-es iráni elnökválasztást kísérő zavargások kapcsán a központ figyelme szinte teljes mértékben a szociális médiára irányult.
Naquin szerint jelentéseiket majdnem minden nap elkészítik, ezek pedig szinte minden esetben Obama elnök napi titkosszolgálati összefoglalójának részét képezik.
A központ több száz munkatársa Virginia államból dolgozik, ugyanakkor sokan a különöző amerikai nagykövetségeken végzik munkájukat. A Facebook és a Twitter alapvető fontosságú hálózatok a központ számára: ezek segítségével olyan gyorsan változó szituációkat is követni tudnak, mint amilyenek a tavalyi bangkoki forrongások voltak. Mivel a Twitter-üzeneteket nem tudják földrajzilag behatárolni, a csoport ezeket nyelvek szerint csoportosítja.
A jövő James Bondja egyértelműen a könyvtáros: Naquin elmondása szerint a legütőképesebb elemzőik könyvtártudományi mesterdiplomával rendelkeznek és több nyelvet beszélnek.
nyest.hu, postaimre
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése