2011. november 8., kedd

Ostromállapot lesz az Olimpia idején?

Augusztusban a londoni zavargások idején a Scotland Yard vezetői együttesen tiltakoztak az ellen, hogy a zavargások felszámolására a kormány bevesse a hadsereget. A 2012-es Olimpia várhatóan újra kiélezi a helyzetet.
A brit kormány bejelentette, hogy a hadsereg fogja biztosítani a közrendet a londoni Olimpia idején, mivel tartanak tőle, hogy a rendőrség nem lenne képes arra, hogy újabb zavargások esetén uralja a helyzetet. Az Olimpia ideje alatt mintegy 6000 katonát fognak állomásoztatni London utcáin, hogy így meggyőzzék a fővárosba tartó külföldieket, "London továbbra sem veszélyes hely".
Augusztusban a zavargásokkal előállt helyzetet a rendőrség nem tudta - vagy nem akarta - kezelni, és láthatóan a rendőrség erre továbbra sem képes, ellenkező esetben nem lenne szükség a hadsereg bevetésére. Akkor David Cameron felrótta a Scotland Yardnak, hogy mindvégig túl kevés rendőr volt jelen az utcákon, de a rendőrség anyagi forrásaiból azóta sem futja többre, rendre újabb leépítések vannak.
A brit katonák fővárosban történő állomásoztatása több mint 1,1 milliárd fontba fog kerülni a kormánynak, nem is beszélve a líbiai háború korábbi költségeiről - Cameron jobban tenné, ha gyarmatosító politika és rendőrség kritizálása helyett inkább a megfelelő színvonalú és felszerelt rendőrállomány fenntartására költené a pénzt. A Scotland Yard felszereltsége már korántsem megfelelő színvonalú, és a közelmúltban jelentően megfogyatkozott rendőrállománynak a jelenlegi jogi háttér is kerékkötője.
A pártokat még London teljes kifosztásának idején is az foglalkoztatta, hogy "alapvető emberi jogokkal ütközne", ha a rendőr használhatná a fegyverét az utca végén épp a boltot szétverő csőcselékkel szemben. Felmerül a kérdés, hogy a Londonba vezényelt katonaságnak mennyivel több jogosultsága lesz: ha a hadsereg csak a fontosabb létesítményeket biztosítja, mellettük néhány utcával pedig a rendőrök gumibottal kergetik a fosztogatókat, az mondhatni ugyanolyan képet fest le a londoni olimpiáról, mint ha belelövetnek a tömegbe, és a sérülések fotói járják be a világhálót. A fosztogató csoportokat gumibottal kergető brit katonákról készülő karikatúrákról nem is beszélve...
Elsőként Kína vonta kétségbe, hogy London elég biztonságos hely lenne a 2012-es Olimpia megtartására. "A régi Londonról alkotott kép romokban hever, és az embereknek többnyire kétségeik afelől, hogy az Olimpia idején biztosítva lesznek a megfelelő közállapotok." A vidéki lakosság pedig attól tart, hogy a rendvédelem fővárosba összpontosítása vidéken teremt majd az augusztusihoz hasonló helyzetet. Bárhogy is alakul, a 2012-es londoni Olimpia nagy port fog kavarni.
Fenyvesi Áron


Anglia föld-levegő rakétákat helyez készenlétbe az Olimpia idejére

Az Egyesült Királyság védelmi minisztere bejelentette, hogy 2012-ben az Olimpia idejére föld-levegő rakétákat helyeznek készenlétbe London védelmére. Philip Hammond elődjének, Liam Foxnak úgy fogalmazott, hogy "a rakéták használatba lesznek véve, ha a hadsereg szerint ez szükséges". A védelmi miniszter szerint "minden olyan intézkedést meg fognak hozni, ami a rendezvény biztosítása érdekében szükséges", és ebbe a föld-levegő rakéták is beletartoznak. Erről azt követően határoztak, hogy az Amerikai Egyesült Államok visszautasította a brit vezetés kérését, és nem küldenek 1000 ügynököt (köztük 500 FBI) a rendezvény biztosítására, így Hammond szerint a rendezvény biztosítása nem megfelelő. A védelmi miniszter tagadta, hogy az intézkedés az Egyesült Államok diplomáciai beavatkozásának lenne köszönhető.
Lényegtelen, hogy az intézkedés az amerikaiaknak köszönhető, vagy nem. Bár sokan túlzásnak tartják az ilyen fokú készültséget, és a hadsereg bevetését is főként annak elrettentő erejével magyarázzák, nem ártana emlékezni a közelmúltban Líbiában történtekre. A brit különleges erők tevékenyen részt vettek egy ország lerombolásában és annak előkészítésében, illetve az állami vezetők meggyilkolásában.
Az Egyesült Királyság jelenleg is háborúban áll. Akár tudomást vesz róla a lakosság, akár nem. A NATO-erők és a brit különleges alakulatok által kiképzett fosztogatók a civil lakosság többségének életét megnyomorították. Egy háborúban pedig számolni kell a válaszcsapással. Minél nehezebb helyzetben a legyőzöttek, annál elkeseredettebb lesz a válaszcsapás.
Hogy erről a civil lakosság nem tud, a nyugati vezetők pedig az Olimpiát használják ürügynek egy ország védelmi erőinek mozgósítására, az hű képet fest a nyugati cionista vezetők lelkületéről.
Molnár István

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése