2011. november 28., hétfő

Oroszország blokkolni fogja a NATO ellátmányait

Oroszország NATO nagykövete, Dimitrij Rogozin figyelmeztetett, hogy Moszkva teljes egészében felülvizsgálja a nyugati szövetséggel való együttműködést Afganisztán esetében, ha a NATO nem kezeli megfelelően Moszkva aggodalmait az Európába telepített amerikai rakétavédelmi rendszerrel kapcsolatban. Az esetről a Wall Street Journal számolt be hétfőn. Korábban csütörtökön az orosz elnök, Dimitrij Medvegyev is figyelmeztetett, hogy közvetlen intézkedésre kerül sor, ha a nyugatiak figyelmen kívül hagyják hazája véleményét.
Medvegyev egy Lengyelországot, Romániát, Spanyolországot és Törökországot célzó lehetséges rakétatámadást helyezett kilátásba arra az esetre, ha az Egyesült Államok nem veszi figyelembe az orosz tisztviselők aggodalmait, és folytatja a rakétavédelmi rendszer újabb elemeinek telepítését. Azt is említette, hogy az ország atomfegyvereket helyez készenlétbe az európai határ mentén, válaszul a NATO fenyegető lépéseire. Mivel a NATO nem hagy fel a rakétavédelmi rendszer telepítésével, ez nagy valószínűséggel megtörténik. Oroszország felfüggeszti a NATO ellátási útvonalait Afganisztánba megtorlásul azért, hogy az USA a közelmúltban légicsapást hajtott végre Pakisztánban, amiben 26 katona életét vesztette.
A NATO már korábban elkezdett alternatív útvonalakat keresni az utánpótlás eljuttatására, mikor 2009-ben Washington és Moszkva közötti diplomácia alapjaiban változott meg. Az orosz kormányzat már a kezdetek óta ellenzi a NATO tervét, hogy rakétavédelmi pajzsot telepít Európába, mivel Moszkva álláspontja szerint az nem Washington európai szövetségeseit védi, hanem kifejezetten Oroszország ellen irányul. Lényegtelen, mi erről a NATO hivatalos álláspontja, azon kellene inkább elgondolkozni, mit keres egyáltalán amerikai katonai létesítmény a kelet-európai államokban. Az USA többek között Romániába telepíti az állítólagos védelmi rendszert az államok katonai szövetségére hivatkozva. Az embereknek pedig nem feltűnő, hogy bár az amerikaiaknak minden NATO tagállamban van katonai létesítményük, az USA soha nem engedné, hogy más tagállamoknak, például Romániának vagy akár Magyarországnak katonai támaszpontja legyen Észak-Amerikában vagy a környező országokban.
Molnár István


Az oroszok városi gerillaharcra is készülnek

Különleges mesterlövész kiképzés kezdődik az orosz hadseregben. A kiképzés első körben az FSZB különleges egységeit, majd a hadsereg állományát érinti. A képzés megkezdését a honvédelmi miniszter rendelte el.
Mivel a kiképzés kiterjed a katonaságra is - a korábbi háborúk tapasztalataira építve -, valószínűsíthető, hogy a hadsereg városi gerillaháborúra készül.
Ebben egyébként az oroszoknak elég nagy tapasztalataik vannak, a második világháború nagy városi csatáiban az orosz mesterlövészeknek - akik között szép számmal voltak nők is - elég nagy szerep jutott. A csecsen háborúkban szintén a mesterlövészek voltak az egyik legnagyobb támaszai a hadseregnek. Minden bizonnyal a líbiai városi harcok tapasztalatait is kiértékelték.
Most újra felelevenítik ezt a fajta harcmodort, és sokkal nagyobb hangsúlyt fektetve erre, megkezdik a gerilla-mesterlövész képzéseket.
Összekapcsolva ezt a hírt a 700 000 tartalékos mozgósításával, elég jelzés arra, hogy Moszkva komolyan veszi a fenyegetettséget.
Kemény Gábor

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése