2012. január 21., szombat

Akár 25 millió megfigyelő az orosz elnökválasztásokon

Az orosz választások körüli médiahisztériát követően egyértelművé vált, hogy a kialakult helyzetre az orosz államvezetésnek megfelelő választ kell adnia, még mielőtt a probléma elmérgesedne. Akárhogy is nézzük, jelenleg a nyugati országok egyik legtörvényesebbnek látszó fegyvere Putyin elnöki pozíciója és az Egységes Oroszország ellen, hogy a választási eredményeket megkérdőjelezik - ami a megvezetettek számára teljesen ártalmatlan látszatúvá tudja tenni a nyugati cionista aknamunkát. Erre alapozva ugyanis a megfelelő propagandával általános elégedetlenséget lehet kialakítani az országban - már ha a problémát nem kezelik megfelelően.
Oroszországban most olyan dolog van készülőben a választási rendszert érintő átalakítások kapcsán, ami így vagy úgy, de válaszlépésre fogja kényszeríteni a nyugati demokráciákat. A választásokat követően a nyugati média attól volt hangos, hogy Oroszországban a kormánypárt javára torzították a szavazatok eredményét - miközben tényleg meghamisíthatták az eredményeket, csak épp az ellenkező irányba. Amit igazolni látszik az a tény is, hogy Putyin pártjának támogatottsága a választásokat követő hetekben 'rejtélyes módon' visszaemelkedett a választások előtti szintre. A helyzet tisztázását elősegítendő az orosz állam lesz az első, ahol a választások nem csak előre kinevezett biztosok által lesz ellenőrizhető, hanem bármelyik állampolgár, ha kedve tartja, akár otthonról is bármelyik pillanatban betekintést nyerhet abba, hogy mi zajlik a szavazóurnáknál, vagy akár a szavazatok számlálása közben.
A március 4-i elnökválasztásokon mind a 90 ezer szavazóhelyen két-két webkamera lesz felszerelve, és bármelyikre rá lehet majd kapcsolódni egy nyilvánosan hozzáférhető honlapon keresztül. Maga a honlap februárban indul. A videóforgalmat egy 'biztonságos' csatornán keresztül bonyolítják le, ami elméletileg megnehezíti majd az adatforgalom meghamisítását. Ez könnyen feladhatja a leckét a nyugati választási rendszernek, ugyanis nyugaton a megfigyelők és a szavazatszámlálás manipulálásával magát a választási eredményt is lehet manipulálni.
Ilya Massukh telekommunikációs miniszter szolgáltatott adatokat a részletekről:
"A projekt mindeddig példátlannak tekinthető. Közel 25 millió internethasználónak lesz közvetlen rálátása a választás folyamatára, ami azt jelenti, hogy minden pillanatban akár 1,2 millióan figyelhetnek egyszerre. Minden kamerával egyszerre 60 ezren lehetnek kapcsolatban. A VIP szavazóállomásokon elhelyezett kamerák még hatásosabbak lesznek, ugyanis minden rögzítve lesz."
Minden, a kamerákkal rögzített felvételt egyben el is tárolnak, hogy az esetleges visszaélések gyanújára utólag bármit ellenőrizni lehessen, ami a szavazóurnáknál történt. Miután a szavazás véget ért, a második kamera a számlálót fogja figyelni.
"Mikor a szavazás este 8-kor véget ér, a második kamera a szavazóurna felnyitásától rögzíteni fogja a történteket, beleértve a számlálást is, vagy akár a leadott szavazatok megsemmisítését. A szavazatok összesítésének folyamata is mindenhol rögzítve lesz, beleértve a aláírást és az eredmények lezárását is."
Egy korábbi közvélemény-kutatás eredményei szerint a választók 46%-ának meggyőződése, hogy a szavazóhelyeken kihelyezett webkamerák megfelelő védelmet fognak nyújtani a választási csalások ellen. A döntés oka egyértelmű: ha Putyint ismét megválasztják elnöknek, a nyugati média részéről az orosz vezetés minden eddiginél agresszívabb médiahadjáratra készülhet - a fenti intézkedés ennek hatástalanítására tett első lépésnek is tekinthető.
Molnár István

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése