2012. január 1., vasárnap

Az oroszok több mint fele Putyinra szavazna

Az orosz elnökválasztáson az oroszok több mint fele Vlagyimir Putyinra szavazna. A ”Közvélemény” alapítvány felmérése szerint az oroszok több mint 50%-a Putyinra adja le szavazatát 2012 márciusában.
Putyinra szándékozik szavazni a lakosság 52%-a. Közülük 26% azt mondja, hogy biztosan rá fog szavazni, 16% - valószínűleg, 10% - pedig lehet. A megkérdezettek további 33%-a úgy nyilatkozott, hogy valószínűleg nem támogatja Putyin jelölését. További 6% biztos, hogy nem megy el a márciusi választásokra.
Putyinra a legtöbben a Szibériai szövetségi körzet lakosai akarnak szavazni (59%), főként az idősek (58%), az átlagosnál kisebb képzettségűek (59%), de az átlagosnál magasabb jövedelműek (57%). A felmérés szerint legkisebb arányban a Központi szövetségi körzet lakosai (40%) szavaznának Putyinra. 
A RIA Novosztyi hírügynökség szerint az alapítvány elnöke, Alexander Oslon, a miniszterelnök választási indexe december 25-én 44%. ”Ha megnézzük a Putyin indexét 2010 végén, úgy ez 56% volt ... Tovább folytatódik a csökkenő tendencia, és majdnem egy év alatt a visszaesés nagyon jelentős”, - mondta Oslon. Elmondása szerint, a csökkenésben kulcsszerepe volt a 2010. januári és februári áremeléseknek.
Argumenti.ru

Az orosz elnöki poszt kihívója közös valutát akar az Unióval

Az orosz milliárdos, Vladimir Putyin miniszterelnök kihívója a márciusban sorra kerülő választáson az orosz elnöki posztért, csütörtöki nyilatkozatában kijelentette, hogy minden erejével támogatni fogja az Európai Unióval közös valuta bevezetését Oroszországban, hogy megválasztása esetén felszabadíthassa az ország politikai színterét.
Mihail Prokhorov, a New Jersey Nets kosárlabdacsapat 80%-os tulajdonosa, a Live Journal nevű blogjában közzétett választási platformjában nem részletezte, hogyan kívánja elérni a kitűzött célt, az „eurón és a rubelen alapuló globális valuta bevezetését,” azt azonban megígérte, hogy Oroszországot integrálni fogja a „Nagy Európába.”
A 46-éves üzletember, aki a fém-, bank és médiaiparból szerezte 18 milliárd dollárra becsült vagyonát, megválasztása esetére azt is megígérte, hogy feloszlatja a csalás gyanújával megválasztott jelenlegi parlamentet és decemberben megismételteti a parlamenti választásokat.
Prokhorov maga is részt vett a múlt hétvégi százezres tüntetésen, ami a legnagyobb tömegmegmozdulás volt Oroszországban a Szovjetunió bukása óta.
Prokhorov, még a parlamenti választások előtt, egy liberális pártot is alapított, elvileg a Kreml hallgatólagos beleegyezésével, később azonban, szintén a Kreml nyomására kénytelen volt felhagyni a kezdeményezéssel.
Egyes megfigyelők úgy gondolják Porkhorov egyenesen a Kreml jóváhagyásával csatlakozott az elnökválasztási versenyhez, hogy ezáltal megbékéltesse a parlamenti választások miatt feldühödött szavazókat, az igazi verseny látszatát keltve. Prokhorov maga is beismerte, hogy a Kreml ki akarja használni személyét, de kijelentette, hogy kitart saját taktikája mellett és igazi változásokat remél esetleges sikerétől.
Prokhorov azt is megígérte, hogy lazítani fog a politikai élet feletti egyeduralmon az országban, amit jelenleg Putyin vaskesztyűvel tart kézben, megreformálja a korrupcióval átitatott igazságügyi rendszert és eltörli az igen népszerűtlen kötelező katonai szolgálatot, és 100%-ban hivatásos katonaságot hoz létre.
„Ideje megérteni, hogy az ország sikere nem a kitermelt szén, olaj vagy fa mennyiségén múlik, hanem egy emberi értékeken alapuló és a törvények által védett rendszeren,” nyilatkozta.
„Irányelveimet az orosz hagyományokra fogom építeni, amelyek eddig csak az orosz irodalomban léteztek. Itt az ideje, hogy a politika és a közélet részévé váljanak.” 

Forrás: Yahoo News

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése