2012. február 14., kedd

Az amerikai püspökök Obama vallásszabadság-ellenes lépéseiről

A 2013-tól érvénybe lépő új szabályozás értelmében minden egészségügyi szolgáltatást nyújtó intézménynek, köztük a katolikus kórházaknak is, kötelezően biztosítani kell a fogamzásgátló és abortuszt eredményező szerek elérhetőségét. Ezzel kapcsolatban az Egyesült Államok Püspöki Konferenciája hat pontból álló ismertetőt tett közzé.
A rendelkezés nem mentesíti a katolikus jótékonysági intézményeket, iskolákat, egyetemeket és kórházakat az előírások betartása alól. Bár ezek az intézmények hozzátartoznak az egyház alapvető missziójához, a törvény nem tekinti azokat „egyházi munkaadóknak”, amelyek megérdemlik a lelkiismeret védelmét, mert elsősorban nem olyan személyeket szolgálnak, akik osztoznak vallási meggyőződésükben. A döntés értelmében megvonják ezektől a szervezetektől a vallásszabadságot, bár ezek célja a társadalmi közjót szolgálata. Ezt a célkitűzést a kormánynak ösztönöznie kellene, ahelyett, hogy büntetné – írják az amerikai főpásztorok. 
A rendelkezés arra kényszeríti ezeket az intézményeket, hogy lelkiismeretükkel ellentétben olyan szerekért fizessenek, amelyeket erkölcstelennek tartanak. A kormány ezzel az intézkedéssel kényszeríti az egyházi biztosítókat, hogy olyan szabályzatokat dolgozzanak ki, amelyek sértik vallási meggyőződésüket. Az egyházi munkaadókat és iskolákat arra kötelezi, hogy olyan biztosításokat támogassanak, amelyek szemben állnak hitükkel. A vallásos munkavállalókat és diákokat pedig arra kényszeríti, hogy meggyőződésükkel ellentétes biztosításokat kössenek. 
A rendelkezés továbbá előírja a sterilizálás, az abortuszt okozó szerek és a fogamzásgátlók biztosítások általi kötelező érvényű fedezését. A munkáltatókat is ezek támogatására kényszeríti. 
A különböző politikai meggyőződést valló katolikusok egységesen ellenzik a kormány döntését. Azok a katolikusok, akik régóta az Obama-kormány és egészségügyi programjának támogatói voltak, most nyíltan bírálják a döntést. 
Számos egyházi és világi személy és csoportok határozottan felszólaltak a rendelkezés ellen. Sokan úgy ítélik meg, hogy támadást jelent a vallásszabadság szélesebb körű alapelve ellen, még ha nem is értenek egyet az egyházzal a döntés mögött húzódó erkölcsi kérdést illetően. Ezek közé tartoznak protestáns, ortodox, ortodox zsidó csoportok, amelyek egyébként nem ellenzik a fogamzásgátlást, viszont most közleményt adtak ki a kormány döntése ellen. A Washington Post, a USA Today, a N.Y. Daily News és más napilapokban is vezércikkek jelentek meg a rendeletet bírálva. 
A szövetségi rendelkezés sokkal szigorúbb, mint az egyes államokban létező bármelyik határozat. A kormány a legszigorúbb, korlátozó állami modellt választotta a vallási felmentésekre vonatkozóan, amelyek csak három államban léteznek (New York, Kalifornia, Oregon). Vallási felmentések nélkül jelenleg 28 amerikai államban vonhatják ki magukat az egyházi munkaadók a fogamzásgátló rendelet alkalmazása alól, ezt azonban az Obama-kormány mostani döntése felszámolja – tájékoztatnak az amerikai püspökök a 2013-tól érvénybe lépő törvény kapcsán a Vatikáni Rádió tudósítása szerint.  
A Business Insider hírportálja szerint az amerikai püspökök ilyen nyílt és egységes fellépése egy elnök ellen páratlan esemény az Amerikai Egyesült Államok történetében. John Boehner, a képviselőház republikánus elnöke, aki maga is katolikus, február 8-án sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a törvényhozás eszközeivel fognak küzdeni a szavai szerint vallásszabadságot eltipró kormányrendelet ellen, amely áthágja az amerikai alkotmányt is. Az EWTN, az amerikai katolikus média szövetsége úgy döntött, beperlik az elnököt, mivel jelenleg két választásuk van: vagy az erkölcsi meggyőződésükkel ellentétes biztosítást kötnek dolgozóiknak, vagy nem kötnek semmilyen biztosítást. Ha ezt nem teszi meg, 600 ezer dolláros büntetésnek nézhet elébe.
Eközben a kormány állítólag azon dolgozik, hogy valamiféle kompromisszumot találjon megoldásképpen, csakhogy a katolikus véleményformálók szerint ezügyben lehetetlen kompromisszum, mivel nincs középút. 
Bővebben a konfliktus történetéről itt olvashat: Háború Obama és az amerikai püspökök közt
Magyar Kurír

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése