2012. február 14., kedd

Putyin intézkedéseket javasol Oroszország lakosságának növelésére

Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök egy új intézkedéscsomagot javasolt, melynek célja, hogy az orosz lakosság száma 142 millióról 154 millióra növekedjen. Az orosz vezetés új demográfiai programja összhanba lett hozva az ország védelmi stratégiájával, erre a Dimitrij Rogozin miniszterelnök-helyettes korábbi nyilatkozatainak megfelelően módosuló kijelentésekből következtethetünk. Putyin kilátásba helyezte a "munkás-arisztokrácia" újjáépítését is. Az előzetes számítások alapján az intézkedéscsomag sikeres megvalósításával ez a társadalmi réteg 2020-ra mintegy 10 millió főt jelent, ami az orosz munkásréteg egyharmada.
Elmondása szerint az államvezetésnek az új társadalompolitikában most elsődlegesnek kell tartania az állami óvodák kapacitásának nagyarányú bővítését, ugyanis a szovjet korszak végén az állami óvodák nagy részét bezárták, az ingatlanvagyon pedig nagyrészt magánérdekeltséghez került. (az IMF befolyása alatt lévő kormány a lakosság számának csökkentésében volt érdekelt) Az elmúlt évtizedben a gyermekvállalási hajlandóság bár növekedett Oroszországban, de az állami óvodák kapacitása még mindig nem elégséges, Putyin egyenesen "nyomorúságosnak" nevezte a jelenlegi helyzetet.
Azok a családok, melyek az összességében negatív demográfiai mutatókkal rendelkező térségekben élnek, az államtól pénzügyi támogatást fognak kapni a harmadik vállalt gyermek után. Ez havonta mintegy 7000 rubelt tesz ki. Havonta 5000 rubelre fogják növelni a tanulmányi támogatást, és egy intézkedéscsomagot javasolt, ami előkészíti a terepet a földek árának csökkenéséhez és megteremti a feltételeket a lakosság könnyebb vidéki letelepedéséhez. Putyin elmondása szerint ha mindez megvalósul, az orosz lakosság száma 2050-re 154 millióra növekszik - ellenkező esetben számolni kell azzal, hogy a következő 38 évben 107 millióra csökken.
Molnár István

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése