2012. február 14., kedd

Nő a katolikus egyházból „hivatalosan” kilépő lengyelek száma

Nő a katolikus egyházból kilépő (aposztata) lengyelek száma; a néhány éve kezdődött jelenségről az egyházban megoszlanak a vélemények, a püspöki kar várhatóan márciusban egységesíti a hivatalos eljárás folyamatát.
A statisztikai hivatal adatai szerint a 38 milliós Lengyelország lakosságának 95 százaléka katolikusnak vallja magát, de a Tygodnik Powszechny katolikus hetilap becslései szerint az egyház életében valójában csak a lengyelek 30-40 százaléka vesz részt.
A lengyel egyház nem vezet statisztikákat a hitelhagyások számáról, de becslései szerint évente az egyes egyházmegyékben több tucat személy kérvényezi a hivatalos kilépést.
A katolikus egyházból néhány éve kezdtek „hivatalosan” távozni egyebek közt a Németországban dolgozó lengyelek, akik nem akartak egyházadót fizetni (a „hivatalos” kilépés a bejelentett hitehagyást jelenti, a keresztség szentsége természetesen eltörölhetetlen). 2006-ban nyílt meg az első hitelhagyási portál (www.apostazja.pl), melynek adminisztrátora szerint az ott publikált formális kilépési nyilatkozatokat több mint tízezerszer töltötték le a látogatók. Egy másik honlap (www.wystap.pl) több mint hatezer letöltést regisztrált, a lengyel ateisták és agnosztikusok internetes listájára pedig több mint 19 ezer személy iratkozott fel.
Az egyház képviselői mégis azt hangsúlyozzák, hogy az aposztázia nem veszélyezteti a hitközösségek stabilitását. Részben úgy gondolják, hogy a becsült adatok csak a nem hívők vagy vallásukat nem gyakorlók számát igazolják vissza, de vannak, akik csak szükségtelen látványkeltésnek nevezik a hivatalos és nyilvános hitelhagyást, mert a kilépés nem törli a keresztséget. Az aposztáták nagy része azonban azt emeli ki, hogy ateistaként tiszteletben tartja a hívők érzelmeit, és ezért kíván nyíltan kilépni az egyházból.
Tomasz Dostatni domonkos szerzetes a Gazeta Wyborcza napilapnak adott interjújában azt hangsúlyozta, hogy az aposztázia okai egyebek közt az egyházban keresendők. Véleménye szerint nagy jelentősége lehet egyes egyházi képviselők erős politikai beállítottságának, kommunikációs készségeik hiányának, valamint a pedofilbotrányoknak és a felszínes vallásosságnak. Ezért fontosnak tartja, hogy az egyház meghallgassa a másik fél igazát is.
Lengyelország történelme során hitelhagyásra általában a megszállók késztették az embereket. Az önkéntes hitelhagyás jelensége újdonság, amellyel utoljára a reformáció idején szembesültek a katolikusok. Azegyház aggodalommal figyeli a hivatalos kilépések számának növekedését, mert fél, hogy a tendencia egy komoly távozási hullám előjele lehet.
A püspöki kar 2008. évi határozatában több formális feltételhez kötötte az aposztáziát; kizárólag személyesen, tanúk jelenlétében lehet kilépni az egyházból. Ennek ellenére több helyen a levélben elküldött kérelmeket is elfogadják. Az eljárás egységesítéséről várhatóan március elején tanácskoznak a lengyel püspökök.
MTI/Magyar Kurír

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése