2012. február 14., kedd

Oroszország elítéli Izrael háborúra buzdító retorikáját

Oroszországot aggasztja Izrael nyílt háborús készülődése Irán ellen. Az orosz külügyminisztérium hivatalosan is elítélte Izraelt Irán ellen buzdító retorikájáért.
Az orosz külügyminisztérium arra figyelmeztette a cionista rezsimet, hogy háborús retorikája növeli a feszültséget és súlyos következményei lehetnek.
Mihail Uljanov, az orosz külügyminisztérium Biztonsági és Lefegyverzési Osztályának vezetője szerdai nyilatkozatában elítélte Tel-Aviv fenyegető Irán ellenes retorikáját és azzal vádolta Izraelt, hogy a saját maga által gyártott vádakkal csak növeli a már amúgy is magas feszültséget a közel-keleten. Arra figyelmeztetett, hogy az ilyen kitalációk katonai megoldásra ösztönöznek, és  súlyos következményekkel járhatnak.
Oroszország az izraeli háborús retorika bírálatán keresztül is támogatja Iránt
A vezető orosz politikus szerint az iráni atomprogrammal kapcsolatos spekulatív nyilatkozatok kevés valóságtartalommal és annál több politikai és propaganda célzattal bírnak és egyáltalán nem veszélytelenek.
Az utóbbi hetekben az Egyesült Államok és szoros szövetségese, Izrael is erősített Irán ellenes nyilatkozatainak hangvételén. A teheráni kormány két legfőbb ellenségének számító ország szerint Irán atomfegyvert próbál előállítani, de mindezidáig nem voltak képesek elfogadható bizonyítékkal alátámasztani vádjaikat.
Mind az Egyesült Államok mind pedig Izrael rendelkezik tömegpusztító fegyverekkel, köztük nukleáris töltetű rakétákkal. Az Egyesült Államok ENSZ és NATO tagállam is egyben, és ha nem is hivatalosan, de mindenképpen a két szervezet kimondatlan vezetőjének számít.
A világ egyre polarizáltabb
Irán vehemensen tagadja az ellene felhozott vádakat, kitartva amellett, hogy atomprogramja kizárólag békés célokat szolgál. A teheráni kormány számos alkalommal nyomatékosította, hogy célja a lakosság energiaszükségleteinek civil úton történő ellátása, hiszen a fosszilis energiaforrások előbb-utóbb Iránban is kiapadnak.
Irán többször is kijelentette, hogy megtámadása esetén Izraelt és annak nemzetközi érdekeltségeit venné célba válaszul, saját védelme érdekében. Irán próbál megfelelni az Egyesült Államoktól és Izraeltől kapott háborús kihívásokra, hogy bebizonyítsa, saját védelmi ereje képes visszaverni bármilyen katonai támadást.
Az Oroszország, Kína, Szíria és Irán alkotta új tengely az amerikai, izraeli, angol és francia örök szövetséggel szemben
Az Egyesült Államok régóta hangsúlyozza, hogy a Fehérház a katonai opciót tartja az egyik elsőszámú megoldásnak Irán atomprogramjának megállítására.
Irán pedig arra figyelmeztetett, hogy akár amerikai akár izraeli támadás esetén 32 amerikai támaszpontot támadna meg a közel-keleten, főleg az olajkereskedelem szempontjában stratégiailag fontos Hormuz-szoros közelében.


Forrás: Nationalturk.com

 

Izrael robbantott saját nagykövetségei előtt

Ramin Mehmanparast, az iráni külügyminisztérium szóvivője kijelentette, hogy a terrortámadások Indiában és Grúziában a Teherán elleni lélektani hadviselés részét képezik, és a cionista rezsim robbantott saját nagykövetségei előtt, mert be akarják feketíteni Irán a két állammal fennálló baráti kapcsolatát.
A támadásokat követően a teljes nyugati média Iránt okolta a merényletek kivitelezésével, de a nagykövet nyilatkozatában emlékeztetett, hogy ezek a módszerek az izraeli rezsim veleszületett természetéből adódnak. "Teherán elítéli a terrorizmust, és azon felül, hogy Irán eddig is szenvedett a terrorizmustól, a két eset Iránt is sújtja."
A külügyminisztérium szóvivője kijelentette, hogy Izrael léte eleve állami szintű terrorizmuson alapszik, hiszen a palesztin földek kisajátítása nélkül az izraeli rezsim nem is létezne.
A szóvivő az eset kapcsán megemlítette, hogy az elmúlt hónapban több terrorszervezetet is felszámoltak Iránban, és a fentiek miatt terrorszervezetnek tekintenek minden olyan csoportosulást, amely Izraellel kapcsolatban van - és ehhez hasonlóan kellene cselekednie a térség minden államának, hogy az ehhez hasonló merényletek elkerülhetők legyenek.
"A cionista rezsim rekordot döntött az általa elkövetett emberiség ellenes bűncselekmények számával, ezért a világon minden terrortámadást elsődleges gyanúsítottjának tekinthető. Mindenféleképpen nemzetközi összefogás szükséges a további merényleteik megakadályozása érdekében."
Molnár István

Ahmadinedzsád: "az ellenség fél az iráni nemzettől"


Ahmadinedzsád újabb beszédében figyelmeztette Irán szomszédait: az ellenség összeesküvése most arra összpontosul, hogy feszültséget szítson a térség államai közt, és így erősítse saját pozícióit a térség erőforrásainak megszerzésére. Azt mondta, a nyugat most a térség több államába is fegyvereket küld, hogy azért cserébe közreműködjenek saját érdekeltségeik idegen kézre játszásában.
Hozzátette, hogy a gyarmatosító erők gyarlóságukban arra törekszenek, hogy fokozatosan csökkentsék a növekedést a térség egyes országaiban és így azok teljesen kiszolgáltatottá váljanak. Elmondta, a gyarmatosító hatalmak nagyarányban részesülnek az olajbevételekből és ezért a korrupt politikusoknak több milliárd dollár értékben küldenek fegyvereket a hatalom megtartására.
Az elnök megjegyezte, hogy ha ezek a régiós országok erősek lennének, nem fogadnák el a fegyvereket az olajért cserébe.
Ahmadinedzsád kijelentette, hogy az ellenség fél az iráni nemzettől, mely nagy történelmi múlttal és ősi civilizációval bír - mert ők tudják, hogy Irán növekedése a gazdaság és tudomány legkülönbözőbb területein akadályt állíthatnak a világuralmi törekvések és az agresszív terjeszkedési politika elé.
forrás: Press TV

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése