2012. február 13., hétfő

Az Arab Liga kijátszaná az ENSZ határozatot

Az Arab Liga Tuniszba hirdette meg az úgynevezett Szíria Barátai elnevezésű találkozót. A rendezvény alapötletét a nyilatkozatok alapján Hillary Clinton adhatta, aki elsőként jelezte részvételüket a találkozón. Kijelentette, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsában történt orosz-kínai vétó után más utat keresnek, hogy megbuktassák Asszad rendszerét. 
Az Arab Liga szerint a találkozó után (ha kell önkényesen) ENSZ csapatokat küldenek Szíriába. Csakhogy a szír vezetés beleegyezése nélkül ez egyszerűen háború. Az Arab Liga most a Homsz városában történt eseményekre hivatkozik, ahol is az ellenzék kijelentette, hogy átvették az irányítást a város felett. Ebben a műveletben azonban a líbiai forgatókönyvhöz hasonlóan külföldi katonai egységek segítették őket. A kormány Homsz városát ostrom alá fogta. A jelentések szerint több száz ember halt meg eddig. Feltételezhető, hogy ezért hívták a sokkal nagyobb tapasztalattal rendelkező orosz kommandós egységeket Szíriába, hogy irányítsák a különleges alakulatokat, a kevesebb civil áldozat érdekében.
Már-már bosszantó az egyszerű megfigyelő számára is, hogy képtelenek feladni és belátni, az egész hozzáállásuk egy erőlködés. Az USA semmi egyebet nem volt képes az arab világban elérni, csak azt, hogy felfordulás legyen mindenhol. Ahová csak betették a patáikat, mindenütt csak káosz, halál és romok. Rend, újjáépítés, béke sehol. Valahogy nagyon nem megy ez nekik. Mégis erölködnek, csakazértis rendszert akarnak dönteni. Végül is cionisták, és azok erre képesek, semmi másra.
Kemény Gábor

NATO tagállamok különleges alakulatai vadásznak a szír vezetőre


Bár Szíriából a líbiai esetnél jóval kevesebb információ jut ki, a kormány nyilatkozataiból arra következtethetünk, hogy a harcok már főleg Damaszkuszban zajlanak. A szír állami média szerint az ország elit alakulatai már mind Damaszkuszban vannak, mert "a külvárosi részeken a Szír Felszabadító Hadsereg és más fegyveres terrorista csoportok aktivitása egyre nő". A kormány szerint kezelni tudják a helyzetet - de itt már rég nem a területek ellenőrzéséről van szó.
Szíriában február 26-án tartanak népszavazást az új alkotmányról, azt követően pedig országgyűlési választások lesznek. Oroszország és Kína megvétóz minden határozat tervezetet, ami legitimálná a NATO beavatkozást. Az ENSZ békefenntartó missziót Moszkva nem támogatja, mert nincs béke amit fenn lehetne tartani (Lavrov nyilatkozatából idézve), és csak egy esetben támogatná: ha abba a szír kormány is beleegyezését adja. Ameddig Asszád személye marad, addig Szíriában nem lesz 'legitim' NATO invázió.
Ezért a nyugatiaknak egyetlen lehetősége maradt. Meg akarják gyilkolni Bashar Asszád szír vezetőt, még mielőtt megkezdődnének az országgyűlési választások, és a nép ki tudná fejezni, hogy támogatja az Asszád-kormányzatot. Ugyanis ha a nép újra legitim vezetővé emelné Asszádot, a teljes eddigi propaganda-hadjárat felesleges pénzkidobás volt, mert ez egyben azt is jelentené, hogy a szír lakosság többsége szerint nem a kormány felelős a kialakult helyzetért, hanem az országban működő terrorista csoportok. Onnantól a szír helyzet csak rendfenntartás kérdése, és egyértelmű felforgató tevékenység minden támogatás, amit a szíriai 'ellenzék' külföldről kap.
A külvárosban egyre aktívabbak a terrorista csoportok, a lakosság nincs biztonságban. Líbia példájából tudjuk, hogy ahol a terrorista csoportok területek felett veszik át az ellenőrzést, ott nemhivatalosan működő NATO különleges alakulatokról van szó. A nyugati különleges alakulatok már Damaszkuszban működnek. Ha Asszádot megölik, a miniszterelnök a fővonalú médiában kommunikáltak szerint terrorista támadás áldozatává vált.
Egyre inkább úgy tűnik, hogy a NATO alakulatoknak elsődleges feladatává vált Asszad elnök kiiktatása, a stratégiai pontok feletti ellenőrzés másodlagossá lett nyilvánítva. Ha Asszádot megölik - ebben az esetben az országban nagy valószínűséggel olyan kormány alakulna, amely bár nyugatellenes, részben oroszellenes is, ezért találnának olyan politikust, aki hajlandó lenne szóba állni a NATO-val. Így épül a nyugati demokrácia.
Fenyvesi Áron

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése