2012. február 23., csütörtök

Újabb leminősítés adja meg a kegyelemdöfést Görögországnak

Tegnap a Fitch nemzetközi hitelminősítő intézet egyszerre öt fokozattal minősítette le Görögország hosszúlejáratú hitelét, közvetlenül a fizetésképtelenséget megelőző állapot szintjére. A hitelminősítő intézetek és a "nemzetközi hitelezők" évek óta módszeres gazdasági hadviselést folytatnak Görögország ellen. A leminősítések egyfajta lélektani gátat állítanak a tőke beáramlása elé, így a kapitalista alapokon működő állam mozgástere egyre szűkül, miközben nem engedik a rendszer megváltoztatását, mert az újabb és újabb hitelek a vegetálás szintjén tovább működtetik az államgépezetet és a rendfenntartást.
A kis- és középvállalkozások szakmai szövetségének adatai szerint az elmúlt két évben több mint 90.000 kis- és középvállalkozás ment csődbe, és idén újabb 61.000 került a csőd szélére. Ez azt jelenti, hogy a következő hónapokban azon felül, hogy az államigazgatásban a megszorítások miatt 140ezres leépítést intéz a kormány, a vállalkozások becsődölése miatt újabb negyed millió alkalmazottnak szűnik meg a munkája, de ez az adat még nem számol a vállalkozások tulajdonosaival, akik megélhetése szintén ellehetetlenül és nagy valószínűséggel jókora hiteltartozással zárja be a boltot, ami bedőlt hitelek sokaságát jelenti az országban. A leminősítés közvetlen az új hitelcsomagnak köszönhető, illetve az adósságok egy része "leírásának", amit a nemzetközi sajtó pozitív elemként tálalt, viszont a hitelintézet értelemszerűen nem fogad el törlesztésnek.
Vagyis az elmúlt két évben az Európai Unió "segítségének" köszönhetően közel egy millió görög állampolgárból lett munkanélküli.
A leminősítés hatására nem csak az állam gazdasági mozgástere szűkül, hanem erőteljes tőkekivonást idéz elő, és mivel a munkanélküliség ilyen arányú emelkedése a vásárlóerőt is drasztikusan csökkenti, számolni kell azzal, hogy több nemzetközi nagyvállalat is kivonul az országból.
A munkanélküliség terjedésének hullámát az újabb hitelek nem fogják megállítani. A görög népnek ugyanúgy meg kell szabadulnia az országot beborító fertőtől, mint hazánknak, és mindent újra fel kell építeniük, aminek levezényelésére csak egy határozott, rendpárti erő képes.
Végvári Ákos

Az Anonymous hacker-hálózat tagjai szerdán feltörték a görög Igazságügyi Minisztérium honlapját. A kép beszédes.
A csoport követeli egy korábban letartóztatott 18 éves diák szabadon engedését, akit hétfőn az Igazságügyi Minisztérium honlapjának feltöréséért tartóztattak le, illetve hogy töröljék el a vádakat másik két, egy 16 és egy 17 éves vádlottal szemben, akiket az első támadásban való érintettség miatt állítottak bíróság elé.
A csoport megfenyegette a görögországi helytartó kormányt, hogy a megszorító intézkedések minden egyes cikkelyéért, amit a gyakorlatban is megvalósítanak, fel fogják törni az adóhivatal számítógépes rendszerét, és a görög állampolgárokra vonatkozó adatokat fognak törölni, illetve a későbbiekben törlik a görög állampolgárok regisztrált adósságállományát is, hogy megszabadítsák a görög lakosságot a hitelcsapdától.
Molnár István


Európai Uniós gazdaságélénkítés: Görögországban 12-32%-os keresetcsökkenés az IMF alku feltétele


A parlament 2012. február 28-án jóváhagyta az új megszorító intézkedéseket, az IMF feltételeinek megfelelően Görögországban csökken a minimálbér és a nyugdíjakat is megnyirbálják. A parlamenti politikusok nemzeti egységre hivatkoznak és arra, hogy "megbízhatóságot kell felmutatni" a nemzetközi hitelezők felé. Az általános minimálbért 22%-kal csökkentik, de 25 évnél fiatalabbak számára a minimálbér nem ennyivel, hanem 32%-kal lesz kevesebb. 12%-kal lefaragták a nyugdíjakat is, a kiegészítő nyugdíjakat 30%-kal, így nyugodtan kijelenthető, hogy a görög társadalom többségének kell fizetnie az IMF-alku árát.
Ez a gazdaságélénkítés európai uniós stílusban. Ugyanis a hivatalos magyarázat szerint azért veszik el több millió ember fizetésének majdnem a negyedét, 25 év alattiaknak pedig a harmadát (!), mert ettől várják, hogy a jelenleg 21%-os munkanélküliség majd 10% alá csökken. Ezt látván nehéz eldönteni, hogy ez valamiféle groteszk humor vagy nyílt megalázás, amit már szinte akadály nélkül a nép arcába vághatnak, vagy tényleg ennyire hülyék.
A minimálbér csökkentése miatt ugyanis a vállalatok nem hogy hatékonyabban tudnának működni, de amit nyernek a tömeges fizetéscsökkentéseken, annak sokszorosát veszítik el a vásárlóerő további rohamszerű csökkenésén. Az elmúlt két év szinte kiirtotta a kis- és középvállalkozásokat, ez az egy év majd bedönti a nagyvállalatokat a vásárlóerő drasztikus csökkenésével. Ilyen körülmények közt csak azok a vállalatok fognak fennmaradni, amelyek külföldi forrásból ellensúlyozni tudják a görög vásárlóerő csökkenést, vagyis a multinacionális jellegűek. A hazai cégeket egyszerűen kitakarítják ezekkel az intézkedésekkel.
A maradék görög gazdaság lenullázását a szavazáson megjelent parlamenti politikusok közül 202 támogatta, 80 ellenezte. Egy pedig nem tudott mit kezdeni a helyzettel.
Fenyvesi Áron

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése