2012. március 12., hétfő

Az Egyesült Államok megvitatja a szíriai katonai beavatkozás lehetőségeit

Az amerikai kormányzat megkezdte a konzultációkat szövetségeseivel a katonai erő lehetséges alkalmazásáról Szíria területén. Ezt több hivatalos személy jelentette ki, nevük elhallgatását kérve a médiától. Adataik alapján az akció formális célja a „békés lakosok védelme”, de valójában ez az ellenzék nyílt támogatása lenne, amely elvezetne Aszad kormányának megdöntéséhez.
Foglalkoznak az ellenzéknek szóló közvetlen fegyverszállítások lehetőségeivel, a csapatok kivezénylésével, hogy „biztonságos zónát” teremtsenek a lázadók számára, illetve a szíriai légvédelemi rendszer elleni csapással. Ugyanakkor az elnök és az amerikai képviselőház vezetője március 6-án kijelentette, hogy az USA egyoldalúan nem foganatosít katonai intézkedéseket Szíria ellen.
ruvr.ru


Erődemonstráció Irán ellen - Tíz ország közös légi hadgyakorlatot tart Bahreinben


A Bahreini Királyi Légierő (RBAF) közös légi hadgyakorlatokat tart április 8-tól 18-ig - a Bahrein hírügynökség szerint „testvéri és baráti” országok részvételével.
A "Main Connection 2012" hadgyakorlaton Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek, Omán, Kuvait, Jordánia, Egyiptom, Törökország, Pakisztán, az Egyesült Államok és Bahrein vesznek részt.
Mint fogalmaznak, a gyakorlat része a bahreini légierő képzési tervének, és célja a baráti országok részvételével a védelmi együttműködés és a stabilitás fenntartása az Öböl térségében. Ez a gyakorlat lesz a legnagyobb szabású Bahrein által végrehajtott gyakorlat az elmúlt húsz évben.
Kun András

Az Enterprise anyahajó utolsó bevetése – Irány Irán

Tegnap, amerikai idő szerint (ET) délben az Enterprise repülőgép anyahajó, más néven CVN-65, elhagyta norfolki állomáshelyét, hogy utolsó útjára induljon az Arab tenger, értsd Irán felé. A célállomáson egy hét múlva csatlakozik a CVN 72 Lincoln és CVN 70 Vinson anyahajókhoz és a LHD 8 Makin szigethez. Feladatuk a térségben kialakuló „ellenséges” konfliktus esetén támogatást biztosítani.
Januárban derült ki, hogy az Enterprise utolsó bevetése Irán közelében lesz, azóta az anyahajó Florida partjainál készült a „hamis teokráciát” követő fundamentalista államok elleni manőverekre.
Tehát 7-10 napon belül három amerikai anyahajó és egy kétéltű hadihajó lesz már az Arab tengeren.
A WVEC.com írja:
Több ezer amerikai tengerész indul útnak ma az utolsó bevetésére elhajózó USS Enterprise fedélzetén.
Az Enterprise Anyahajó Bevetési Csoport (ENT CSG) hajóin összesen 5000 tengerész teljesít szolgálatot.
Az anyahajót hétfőn három irányított rakétaromboló is követi majd: az USS Porter, USS Nitze és USS James E. Williams.

Forrás: ZeroHedge

NATO hadgyakorlat az Északi-sarkon


Ma (március 12-én) az Északi-sarkividéken nagyszabású, a Cold Response 2012 nevű hadgyakorlat kezdődött meg. Több mint 16.000 katona, hadihajók és repülőgépek az Egyesült Államokból, Nagy-Britanniából, Kanadából, Franciaországból és Hollandiából vesznek részt benne. Összesen 14 NATO-országból.
A Szövetség és a semleges Svédország, amely csatlakozott hozzá, március 21-ig gyakorolja együttes fellépést a sarkvidéken. A hadgyakorlat hivatalos témája: a konfliktusos helyzetekben és az esetleges terrorista akciókban alkalmazott lépések begyakorlása.
Terrorista szervezetek tevékenykednek a Közel- és Közép-Keleten, Latin-Amerikában, Ázsiában és Észak-Afrikában. Az Északi-sarkon, mint tudjuk, ilyenek nincsenek, mutat rá Igor Korotcsenko katonai szakértő.
- Ezért az Északi-sarkon tartott hadgyakorlatot kizárólag a NATO katonai aktivitása prizmáján keresztül kell nézni. Ez viszont azzal magyarázható, hogy közeledik a régió természeti kincseinek szétosztása. A NATO, amely mutatja az izmait, nyilvánvalóan demonstrálni akarja, hogy diplomáciai lépéseit katonai erővel fogja támasztani.
Terroristák nincsenek az Északi-sarkon, viszont gazdag olaj- és gáz-, arany és gyémánttartalékok vannak itt. A globális felmelegedés és a jégpáncél olvadása, amelyet ígérnek a tudósok, kinyitja a Jeges-tenger kincsestárát. Ezek a kilátások már ma vitát okoznak azon államok között, amelyek igényt tartanak a sarkvidéki kontinentális talapzatra. Meg kell jegyezni, hogy területi viták vannak a NATO-országok között is. Például, Kanada és az Egyesült Államok között, illetve Dánia és Kanada között.
A Cold Response 2012 hadgyakorlatot lehetne tartani Kanada területén is, véli Vlagyimir Jevszejev az oroszországi Nemzetközi Biztonsági Központ szakértője.
- Ezt a hadgyakorlatot azonban Norvégia és Svédország területén tartják, azaz viszonylag közel Oroszország határaihoz. Ebből a szempontból provokációnak is lehet tekinteni azt. Oroszországnak van bizonyos oka az aggodalomra, hiszen az Aegis rendszerrel felszerelt hajókat elhelyezhetik a sarkvidéki zónában.
Vlagyimir Jevszejev szerint az Aegis olyan, a hajókon elhelyezhető, radarral felszerelt harci rendszer, amely akár 400 kilométeres távolságról is felfedezhet légi célokat, továbbá a hajók fel vannak szerelve az SM-3 rakétákkal, hatékony tüzelés irányító rendszerrel. Oroszország figyelemmel kíséri a sarkvidéken tapasztalható katonai aktivitást, jegyzi meg Igor Korotcsenko.
- Jelenleg folyik két új sarkvidéki brigád alakítása, amelyek rugalmasan tudnak majd cselekedni az Északi-sark bármely pontján. Ott, ahol az ország érdekei ezt szükségessé teszik.
Új hadihajók, amelyeknek építése 2012 februárjában kezdődött meg, Oroszország Északi Flottája felújításának kezdetét jelentik. Az Északi-sarkra is indul majd egy pár Misztrál típusú deszánt-hajó. A közeli jövőben modernizálni fogják a tengeralattjáró erőket is. Ugyanakkor a területi vitákat Oroszország a jövőben is békés úton akarja megoldani, abban bízva, hogy a párbeszédet diplomáciára támaszkodva kell folytatni, nem pedig a katonai erőre.
ruvr.ru

Az USA szenátorai felszólították a Pentagont az Oroszországgal kötött szerződés felbontására


Egy 17 tagból álló szenátori csoport azzal a kéréssel fordult Leon Panetta-hez a Pentagon vezetőjéhez, hogy bontsák fel az Afganisztánnak szánt orosz helikopterek vásárlásáról kötött szerződést, mivel Oroszország továbbra is fegyvereket szállít Szíriába, - olvasható John Cornyn republikánus szenátor honlapján.
A Panetta-nek írt levélben a szenátorok azzal érveltek, hogy nem kellene olyan helyzetet előteremteni, ahol az USA adófizetői közvetve járulhatnak hozzá a szíriai civil lakosság tömeges mészárlásához.
Az USA Nemzetvédelmi Minisztériuma még 2011 májusában kötötte meg a 21 db Mi-17V5 típusú helikopter szállításáról szóló szerződést. A megállapodás teljes összege 900 millió dollár.
ruvr.ru

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése