2012. május 11., péntek

Katonai puccs lehet Görögországban

Nem tudott létrejönni baloldali koalíció Görögországban, így valószínűleg újabb választásokat fognak kiírni június közepére. Az országban egyre nagyobb a politikai káosz, a baloldali pártok azzal vádolják Alexisz Cipraszt, a Syriza párt vezetőjét, hogy valójában nem is akart semmiféle koalícióban részt venni, a két napig nála lévő kormányalakítási jogot pedig kampányra használta fel. Ezt a felmérések igazolják is, a legújabb adatok szerint ha újabb választások lennének, már nem az Új Demokrácia, hanem a Radikális Baloldal (Syriza) lenne az első helyen. Ezt a népszerűség-ugrást a pártvezető azzal érte el, hogy a választásokat követően sem volt hajlandó tárgyalni az IMF szerződésről, ehelyett bejelentette, hogy azt semmisnek nyilvánítja. A bankok államosításáról tett kijelentések is csak növelték a párt népszerűségét.
Egyelőre Venizelosznál, a szocialisták vezetőjénél van a kormányalakítási jog, de hacsak nem tudják a Syriza vezetőjét megfogni valamivel, nem tud kormánykoalíció létrejönni, mert nem lenne meg a szükséges 151 mandátum.
Látható, hogy Görögország demokratikus berendezkedéssel már nem jut sehova. Viszont az emberek már azt is elkezdték felismerni, hogy a demokratikus berendezkedés juttatta őket ide. A görög média lehetséges katonai puccsról beszél, ami nagyon gyorsan elterjedt szinten minden tagállamban, mivel minden feltétel adott egy rendszerváltásra Görögországban.
Mikor alig egy éve Görögországban katonai és rendőrségi vezetőket váltottak le, már akkor megírtuk, hogy ez a helyzet fog kialakulni. Az uniós vezetés már akkor erre a helyzetre készült, ezért lettek a meg nem félemlíthető vezetők egyik pillanatról a másikra eltávolítva. Túl nagy veszélyt jelentettek a "trojkára". Erről az esetről akkor az európai média mélyen hallgatott, mert már nagyon jól tudták, hogy merre haladnak az események. A görög katonai vezetés "veszélyesebbik" részét egyszerűen eltávolították, és alig néhány hónapja, mikor több mint 40 görög politikust zártak ki saját pártjából, már látható volt, hogy demokratikus keretek közt nem tudják mederben tartani a dolgokat.
Ha most katonai puccs történik Görögországban, azt nem a hazafias görög vezetés fogja megtenni, hanem az EU/IMF érdekeltségekkel összejátszó katonai vezetők. Egyszerűen azért, mert a hazafiakat már korábban eltávolították, hogy ne okozzanak gondot. A katonai puccsnak nem most van még itt az ideje, hanem akkor fog megugrani a valószínűsége, ha az IMF-párti politikusok a következő választásokat követően sem tudnak majd kormányt alakítani. Enélkül ugyanis búcsút mondhatnak Görögország javainak, amit az elmúlt évtizedekben még nem sikerült teljesen szétrabolni.
Fenyvesi Áron


Ellentétes nyilatkozatok - az uniós döntéshozás akadozni látszik

 

A Görögországban kialakult helyzet kapcsán arra lehetünk figyelmesek, hogy az uniós politika és a tagállamok politikája közt kezd felborulni a rend, egymással ellentétes nyilatkozatok születnek.
Barosso délelőtt bejelentette, hogy ha a görögök nem törlesztik a tartozásaikat, azonnal kizárják őket az eurozónából. Ezt követően több uniós vezető is pozitív kijelentéseket tett, hogy megnyugtassa a befektetőket (hogy ne gyengüljön tovább az euró), majd a német pénzügyminiszter homlokegyenest az ellenkezőjét mondta. Wolfgang Schaeuble már arról beszélt, mi fog történni, miután a görögök elhagyták az eurozónát. Ő azt bizonygatta, hogy az eurozóna akkor is működőképes marad, ha a görögök kilépnek. Nem lehetett eldönteni, hogy inkább magát hitegeti, vagy inkább a befektetőket. Ezzel párhuzamosan az osztrák pénzügyminiszter bejelentette, hogy az európai bankrendszernek fel kell készülnie a sokkra, amit a görög kilépés okozni fog.
Ez a harmadik nap, mikor ilyen előfordul, így arra következtetünk, hogy senkinek fogalma sincs, hogyan reagáljanak a görög fejleményekre. A döntéspozícióban nem lévő politikusok hitegetik a befektetőiket, hogy minimalizálják a veszteséget, de nemcsak ezen a téren van szó hitegetésről, ugyanis a pozitív kijelentések hulláma akkor bombázta a nemzetközi médiát, mikor Venizelosz sorban tárgyalt a pártok vezetőivel - ami enyhén szólva kimeríti a manipuláció fogalmát, ugyanis ezzel akartak nyomást gyakorolni a tárgyalópartnerekre. Olyan nyilatkozat is elhangzott, miszerint Görögország minden szükséges pénzt megkap, ameddig nem sikerül kormányt alakítani, hogy így elkerüljék az államcsődöt. Az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank, és a Nemzetközi Valutaalap konferenciáján végül a szóvivő kénytelen volt bejelenteni, hogy az ő engedélyük nélkül senki nem kap semmilyen pénzt. Az is elhangzott, hogy a hitel második, négymilliárdos részletét is csak akkor kapják meg, ha "pozitív fejlemények" történnek a tárgyalások során.
Csakhogy Evangelosz Venizelosznak, a szocialista párt vezetőjének nemrég adta be a teljes pártvezetés a lemondását. Egy rövid nyilatkozatban annyit mondott, hogy "nem a párt újjászerveződéséről beszélt az imént, hanem az újjászületéséről". A görög média információ híján már a Pasok felbomlásáról beszél. Mivel ez a helyzet állt elő, aligha jelentik már be a nap folyamán, hogy Venizelosz vezetésével kormány alakulna. Lukász Papadémosz bejelentette, hogy ha második választások elébe néznek, lemond az elnöki pozícióról - ezzel is nyilván a tárgyaló felekre akart nyomást gyakorolni, mivel jelenleg az elnök tisztsége az ország stabilizáló ereje, a pártok között teljes a káosz.
Molnár István

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése