2012. július 23., hétfő

Hírességek tanúságtétele a katedrálisban

Július 20-ától a Franciaországi Albi város katedrálisában a látogatók egy újdonsággal találkozhatnak, melynek neve „bizalmas padok”. A kezdeményezésnek köszönhetően a templomba betérőknek lehetőségük nyílik meghallgatni négy, a színházból, illetve a médiából ismert személyiség hitbéli tanúságtételét.
Ezen a nyáron egy lejátszó folyamatosan sugározza a szentélyben négy ismert francia személy tanúságtételét, akik hitbéli tapasztalataikat mesélik el. A projektről Paul de Cassagnac, a Szent Cecília-katedrális plébánosa beszélt a La Croix-nak.

„Egy találkozás indította el a projektet. Április végén az albi püspök, Jean Legrez bemutatta nekünk az Úton nevű színészcsoport tagjait. Ez egy néhány éve alakult párizsi csapat, akik spirituális darabokat visznek színre. Előadták például a Karol Wojtyla által írt, Az aranyműves boltja előtt című művet, melynek hatalmas sikere volt. Az audiovizuális produkciók iránt is érdeklődnek.

Velük beszélgetve gondoltunk rá először, hogy lehetne ezen a területen csinálni valamit a katedrálisban, ahová nyáron rengeteg látogató tér be. Május végén a csoport tagjai azzal a javaslattal álltak elő, hogy tegyünk kis hangszórókat a padokba, és sugározzunk spirituális vallomásokat híres emberektől. A projekt neve „bizalmas padok” lett.”

Arra a kérdésre, hogy mi a projekt célja, a püspök elmondta: a katedrális legfontosabb szerepét akarták hangsúlyozni. „Hiszen a templom nem csupán turista látványosság vagy építészeti műremek (a Szent Cecília-katedrálist az Unesco a világörökség részének nyilvánította), hanem elsősorban az Istennel való találkozás színhelye. Ezek a tanúságtételek pedig jó eszköznek tűnnek arra, hogy megmutassuk a látogatóknak a katedrális spirituális dimenzióját, hiszen olyan emberek beszámolóit hallgathatják meg, akik megélték ezt a találkozást.”

A négy híresség, akik megszólalnak: Jean-Marie Bigard humorista, Frigide Barjot (valódi nevén Virginie Merle) újságíró, Frédérique Bedos műsorvezető és Thierry Bizot tévéproducer. „A személyiségek kiválasztásában több szempont is vezetett bennünket – folytatta a lelkipásztor. – Reményeink szerint azáltal, hogy őket választottuk, sikerül kevésbé maradi képet festenünk az Egyházról, hiszen a beszámolóik azt bizonyítják, hogy még a média világát uraló személyiségek is meghallják Isten üzenetét.

Ezt erősíti a beszámolók mélysége és komolysága is. Jean-Marie Bigard például őszintén vall élete egy súlyos csapásáról: az apja gyilkosság áldozata lett. Mára a humorista megbocsájtott apja gyilkosának, és a megbocsájtásig vezető belső út megerősítette a hitét.

Azért is választottunk ismert személyeket, hogy lendületet adjunk a projektnek. A dolgot a következő években is szeretnénk megismételni, de már nem feltétlenül hírességekkel. Megszólalhatnának például a híveink is.”
Magyar Kurír

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése