2012. augusztus 18., szombat

Hekkertámadás Irán ellen

Lekapcsolják az internetről a kulcsfontosságú iráni minisztériumokat és állami hivatalokat, hogy megvédjék őket az olyan támadásoktól, amilyeneket a közelmúltban okozott a Stuxnet és a Flame számítógépes vírus - írta vasárnap internetes kiadásában a The Daily Telegraph című londoni lap. Az perzsák így lépnek a zsidó kibertámadás ellen. Mi viszont még a mai napig sem tudjuk, hogy az állítólagosan Magyarország nagy barátjának tartott Izrael az európai országok közül egyedüliként miért pont hazánk intézményi szervereit támadta pár hónapja a Flame vírussal.
A lap idézi Reza Takipur iráni tájékoztatási minisztert, aki szerint Teheránban azért hoztak ilyen döntést, mert kényes hírszerzési információk váltak sebezhetővé a világháló miatt. Az internet nem megbízható, mert "egy-két" olyan ország ellenőrzése alatt áll, amelyek ellenségesek Iránnal - tette hozzá a tárcavezető.
Reza Takipur a teheráni műszaki egyetemen rendezett konferencián beszélt erről. Szerinte Iránban olyan "nemzeti hírszerző hálózatot" hoznak létre, amely hozzáférhetetlen lesz a szóban forgó országok számára. Másfél éven belül pedig készen lesz a világhálót felváltó belföldi intranetrendszer - tette hozzá.
A két évvel ezelőtt megjelent Stuxnet vírus az iráni urándúsító programban okozott súlyos károkat. A nála is kifinomultabb Flame vírus az idén bukkant fel, és az iráni olajipari minisztérium, illetve a legnagyobb iráni exportterminál számítógépes rendszerét támadta meg. Mindkét vírust az Egyesült Államok és Izrael fejlesztette ki közösen.
És a zsidóknál csúszó-mászó köztársasági elnökünk azt nem merte megkérdezni vendéglátóitól izraeli tartózkodása idején: hát zsidó testvérek, ha olyan jó és bensőséges a viszony a két állam között, akkor miért támadtátok meg egyedüli európai országként Magyarország egyes hivatalos és nemzetbiztonsági szempontból is fontos számítógépes rendszerit a Flame vírussal? A károkozó eddig sosem látott pusztításra képes, amint bejut a számítógépbe. Amellett, hogy leszívja az adatokat, bármit képes feltelepíteni és akár törölhet is fájlokat. Lefényképezi a képernyőt és bekapcsolhatja a mikrofont is, felvéve a szobában történő beszélgetéseket.
A banki adatoktól az atomreaktorokat vezérlő programokon át a közlekedési rendszerekig minden számítógépen működik. Így egy vírustámadással olyan károkat lehet okozni egy országnak, mintha fegyverekkel rohannák le. Nem csoda, hogy a szuperhatalmak a szakértők szerint a jövőben a kibertérben is háborút fognak vívni. Az egyik szuperfegyvert azonban most sikerült beazonosítani. Méghozzá egy magyar csapatnak.
A Budapesti Műszaki Egyetem kutatói, angol rövidítéssel CrySyS-labor sikerrel fejtette meg a legújabb veszély kódját. A Flame az egyik legösszetettebb vírus, amit valaha kifejlesztettek, szupertitkos információkat lehet vele begyűjteni, gyakorlatilag bármiről és bárkiről. A magyar csapat tavaly vált világhírűvé, amikor sikerrel azonosítottak egy másik kiberfegyvert, a Duqu vírust. Ennek egyik változatával támadtak többek között iráni és európai célpontokat.
– Egy nemzetközi együttműködés keretében sikerült azonosítani az új kártevőt, amivel célzottan magyar szervereket is támadtak. Feltehetően valamelyik titkosszolgálat áll a vírus mögött, ezért részletekről biztonsági okokból nem nyilatkozhatunk – mondta a Borsnak korábban Bencsáth Boldizsár, a CrySyS adjunktusa. Nem valamelyik, hanem a MOSZAD.
A kibertámodások ellen Magyarországon a Nemzeti Hálózatbiztonsági Központ véd, amely egy számítástechnikai sürgősségi reagáló egység. A Bors érdeklődésékre – hogy milyen magyar szervereket támadtak meg a vírussal és milyen károkat okoztak – nem válaszoltak. Mindössze annyit mondtak: felsőbb utasításra nem nyilatkozhatnak az ügyben.

http://hunhir.info/?pid=hirek&id=56318

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése