2012. december 4., kedd

A francia harangöntők nem érzik a válságot

A Notre-Dame harangjainak felújításától a kápolnák renoválásáig harangokra folyamatosan szükség van Franciaországban, így a francia harangöntők nem érzik a gazdasági válság negatív hatásait.
„Nem érezzük a válságot, az utóbbi tíz évben kifejezetten jól megy az üzlet” – mondja Paul Bergamo, a Cornille-Havard öntöde igazgatója. Az ő cége kapta a megbízást, hogy készítsen nyolc új harangot a párizsi Notre-Dame részére, melyeket 2013-ra, a katedrális 850. születésnapjára rendeltek meg. Az 1865-ben alapított öntöde az elmúlt tíz évben 35 százalékos bevételnövekedést könyvelhet el; alkalmazottainak száma 1980-hoz képest négyről tizennyolcra nőtt.
Legfőbb francia konkurense, akinek a kezéből kicsúszott a Notre-Dame projekt, szintén nyereséges évet zár 2012-ben. „A gazdasági helyzet elég sötét, de ezt mi mint harangöntők, nem érezzük. Egy év alatt kiöntöttünk egy 48, illetve egy 25 harangból álló együttest, egy 6 tonnás harangot az orléans-i katedrális részére és egy 9 tonnásat San Franciscónak” – számolt be Anne Paccard, a Paccard öntöde kommunikációs igazgatója. Az 1796 óta működő vállalat tíz éve stabil, húszfős alkalmazotti csapattal dolgozik.
Bár a harmadik francia harangöntő cég, a Bollée helyzete nem ennyire fényes, Éric Sutter, a 140 tagot számláló Francia Harangegyesület elnöke úgy ítéli, hogy „a francia harangpiac jól tartja magát”. „Franciaországban 160 ezer harang működik 44 ezer egyházi épületben – és ez a szám lassú emelkedést mutat. Több száz új harang érkezik minden évben a tornyokba, és ezeknek csak egy része szolgál a régi harangok pótlására – folytatja Éric Sutter. „Előfordul, hogy olyan kápolnák is rendelnek, amelyekben már több mint kétszáz éve nincs harang.”
A jelenség hátterében a nemzeti örökséget védő egyesületek és az Egyház azon törekvése áll, hogy láthatóbbá tegye jelenlétét, elsősorban vidéken – magyarázza a harangegyesület elnöke. Az anyagi fedezetet elsősorban adományok képezik. A Notre-Dame harangjainak felújítási költségeit például teljes egészében adományokból fedezik.
La Croix/Magyar Kurír

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése