2012. december 13., csütörtök

Római bevásárlóközpontokban kápolnákat és templomokat alakítanak

Manapság az emberek a vasárnapot a sportnak, a vásárlásnak és a szabadidőnek szentelik. Szükség van arra, hogy az Egyház megjelenjen azokon a helyeken, ahol az emberek találkoznak — mondta Liberio Andreatta prelátus, a Római Zarándokművek elnökhelyettese a bejelentéskor.
Az Euroma 2 elnevezésű bevásárlóközpontban templomot építenek, míg más központokban egyéb istentiszteleti helyeket alakítanak majd ki. Az Euroma 2 bevásárlóközpontban minden szombaton és vasárnap 55 ezer ember fordul meg. Kétezer ember él az épület közelében levő lakóházakban, a bevásárlóközpontnak pedig háromezer alkalmazottja van. Lehetőséget kell nekik arra adni, hogy műszak előtt vagy után szentmisére mehessenek a hétvégén – tette fel a kérdést Andreatta prelátus.

Ez a célja a római egyházmegyének azzal a kezdeményezéssel, hogy kápolnákat és templomokat rendezzenek be a bevásárlóközpontok épületeiben, az olasz fővárosban. A hírt Liberio Andreatta prelátus, a Római Zarándokművek elnökhelyettese, a Római Vikariátus istentiszteleti helyek építésével foglalkozó irodájának igazgatója jelentette be a Scrinium projekt sajtóbemutatóján. A kezdeményezést maga Andreatta prelátus indítja majd el egy karácsony előtti szentmise bemutatásával az egyik római bevásárlóközpontban.

Manapság az emberek a vasárnapot a sportnak, a vásárlásnak és a szabadidőnek szentelik. Ezért szükség van arra, hogy az Egyház megjelenjen azokon a helyeken, ahol az emberek találkoznak. A prelátust kritika érte amiatt, hogy a konzumizmus szentélyében akar templomot építeni. Erre válaszként Jézus példáját hozta fel, aki a kereskedők helyévé vált templomban evangelizált. Véleménye szerint istentiszteleti helyeket építeni a bevásárlóközpontokban a fogyasztói kultúra elleni udvarias állásfoglalás.

„Úgy tiltakozunk ez ellen, hogy tiszteletteljes, csendes, diszkrét és konkrét egyházi jelenlétet biztosítunk e struktúrák szívében” – hangsúlyozta Andreatta prelátus. Az üzleti világgal is párbeszédet kell folytatni. Jézus üzenete a konzumizmus ellen szól, de nem erőszakos, hanem békés módon. Az Oltáriszentség jelenléte a bevásárlóközpontokban válasz kíván lenni a mai ember magányára és elkeseredettségére. Egy olyan korban, amikor összeomlottak az ideológiai, gazdasági és kulturális viszonyítási pontok, amikor az ember olyan magányos, fel kell tölteni ezt az űrt – mutatott rá Liberio Andreatta prelátus, a Római Zarándokművek elnökhelyettese, a Római Vikariátus istentiszteleti helyek építésével foglalkozó irodájának igazgatója. Ezért gondoltuk, hogy szükség van az evangelizáció helyének kialakítására ezekben a struktúrákban.

Vatikáni Rádió/Magyar Kurír

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése