2012. december 13., csütörtök

Oroszország elvesztette Gabalát

Oroszország nem tudott megegyezni Azerbajdzsánnal a gabalai rádiólokátor állomás bérletéről, azaz Moszkvának ki kell ürítenie ezt a támaszpontot. Baku évi 300 millió dolláros bérleti díjat kért volna a komplexumért, a jelenlegi 14 millió dollár helyett. Az 1985-ben működésbe lépett gabalai rádiólokátor állomás lehetővé tette Irán, Törökország, Irak, Pakisztán, India és más országok légterének megfigyelését.
Orosz források szerint a gabalai támaszpont elvesztése nem jelent túlzottan nagy veszteséget Oroszország számára, mert Armavirban, a Krasznodari területen már elkészült az az új rádiólokátor állomás, amely helyettesítheti Gabalát. Aggodalmat az kelthet Moszkvában, hogy ki veszi át a gabalai bázis bérlését? Itt leginkább az Egyesült Államok és Törökország merült fel. Baku mindazonáltal abban reménykedik, hogy nem vezet az azeri-orosz kapcsolatok megromlásához a gabalai bázis orosz bérletének megszűnése.
- Postimees.ee -

Kazahsztán visszavenné Bajkonurt


Talgat Muszabajev, a kazah űrhajózási hivatal, a Kazkoszmosz vezetője szerint Nurszultan Nazarbajev kazah elnök utasítást adott arra, hogy fokozatosan szüntessék meg Bajkonur orosz bérlését. Bajkonur városát a hozzá tartozó űrrepülőtérrel együtt Oroszország bérli, Kazahsztán azonban szeretné, ha a Szir-darja mellett fekvő bajkonuri komplexum kazah fennhatóság alá kerülne. 

Oroszország elveszítheti űrrepülőterét
Oroszország 2050-ig bérli Bajkonurt Kazahsztántól, évi 115 millió dollárért. Az űrrepülőtér működtetése évi 5 milliárd rubelbe kerül.
- Echo Moszkvi -

Indulhat a Déli Áramlat


Vlagyimir Putyin orosz elnök jelenlétében kezdték meg az Oroszországból Olaszországba haladó, Ukrajnát megkerülő Déli Áramlat gázvezeték szimbolikus építését Anapában 2012. december 7-én. A gázvezeték a Fekete-tengeren át fog haladni Bulgárián, Szerbián, Magyarországon, Szlovénián keresztül Olaszországba, de leágazások lesznek Horvátországba és a Boszniai Szerb Köztársaságba is.
Vlagyimir Putyin Anapában tartott beszédében elmondta, a Déli Áramlat az egyik legfontosabb európai energetikai projekt, amely Dél-Európa energiabiztonságához járul hozzá. A Déli Áramlat évi 63 milliárd köbméter gáz szállítására lesz képes. Az anapai rendezvényen részt vett magyar részről többek között Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter.
A Déli Áramlat tenger alatti szakaszát a South Stream Transport AG kivitelezi, melyben az orosz Gazprom 50, az olasz Eni 20, a francia GDF és a német BASF-Wintershall 15-15 százalékkal vesznek részt. Közben a török energetikai miniszter, Taner Yildiz kijelentette, hogy Ankara nem kíván részt venni a Déli Áramlat projektben, Törökország ehelyett a Nabucco West és a TANAP gázvezeték megvalósítását részesíti előnyben.
A Déli Áramlat legkorábban 2015-ben készülhet el.
- rbc.ru -
(Fordította: oroszvilag.hu)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése