2013. január 1., kedd

A jakartai érsek felhívása az istentiszteleti szabadságért

Indonéziában biztosítsák minden vallási közösségnek, hogy istentiszteleti helyeket építhessen – szólított fel egy szentmise során Ignatius Suharyo, Jakarta érseke.
A főpásztor arra kérte az állami hatóságokat, hogy tegyék meg a szükséges intézkedéseket az istentiszteleti szabadság tiszteletben tartásának biztosításáért. A muzulmán többségű országban keresztény vagy más vallású istentiszteleti helyek építését csak bonyolult eljárások után engedélyezik, amelyek gyakran ürügyként szolgálnak a közösség fejlődésének akadályozására. Az önkormányzatok a szélsőséges muzulmán nyomás hatására nem adnak engedélyt, korlátozzák vagy visszavonják azokat.
Minden közösségnek 90 saját hívőre, illetve 60 más valláshoz tartozó beleegyezésére van szüksége egy istentiszteleti hely építéséhez. Egyes közösségeknek nem engedélyezik istentiszteleti helyek építését, így ők arra kényszerülnek, hogy a gyülekezésre nem megfelelő helyen tartsák meg szertartásaikat.
A jakartai érsek utalt a bekasi és bogori protestáns közösség híveire, akik karácsony vigíliájukat az államfő palotája előtt töltötték, helyzetük elleni tiltakozásként. A bekasi protestáns egyház 2007 óta küzd egy templom megépítéséért. Ennek következtében a közösség állandó támadásoknak van kitéve szélsőséges muzulmán csoportok részéről. A hatóságok pedig politikai szervezetek nyomására cselekednek, amelyek a vallást felhasználva akarnak hatalomhoz jutni.
A muzulmán közösség általában toleráns, de egyre erősödnek olyan szélsőséges csoportok, amelyek erőszakkal akarják elérni céljaikat. Annak ellenére, hogy féltek az esetleges támadásoktól, karácsonykor a muzulmánok és keresztények osztoztak a béke üzenetében: Java szigetén a semarangi Xavéri Szent Ferencről elnevezett katolikus templomban muzulmánok egy csoportja is részt vett a szentmisén.
Vatikáni Rádió/Magyar Kurír


Vallásellenes megszorítások Vietnamban


Január 1-jén léptek hatályba a vietnami kommunista kormány által novemberben hozott intézkedések.
A 92-es számú dekrétum aggodalmat keltett a vietnami keresztények és buddhisták körében, különösen miután a parlament alelnöke kijelentette, hogy „Vietnam egyre inkább Kína példáját fogja követni valláspolitikai ügyekben.”
Az új rendelkezés értelmében az egyházi személyeknek „képzési programon” kell részt venniük, ahol Vietnam történelmét és törvényalkotását ismertetik velük az igazságügyi, az oktatási és a belügyminisztérium képviselői. A papoknak külön kérvényt kell benyújtaniuk a hatóságokhoz, ha külföldi konferenciára kívánnak utazni, és engedélyt kell kérniük, ha az országon belül más területre költöznek – idézi az AsiaNews hírügynökséget a Catholic Culture.
Magyar Kurír

Tizennégy katolikust fenyeget halálbüntetés Vietnamban


A katolikus emberi jogi aktivistákat halálbüntetés fenyegeti, mert az interneten elítélték a kormányzati szintű korrupciót.
Azzal vádolják őket, hogy megsértették a büntetőjogi törvénykönyv 79. cikkelyét, amely a néphatalom elleni felforgató tevékenységre vonatkozik. Január 6-án kerül sor az ítélethozatalra. A helyi katolikusok az AsiaNews hírügynökségnek elmondták, hogy az eljárás szégyenteljes, mert teljességében sérti az emberi jogok tiszteletben tartását.
A Human Rights Watch (Emberi Jogi Figyelő) nemzetközi emberi jogi szervezet vizsgálata szerint 2012-ben legalább 40 blogírót, ellenzékit és aktivistát ítéltek el Vietnamban. Közülük legalább 18 személyt államellenes propagandával vádoltak meg.
December 31-én a Megváltóról elnevezett szaigoni templomban szentmisét mutattak be az igazságosságért és a békéért, külön imádkozva a letartóztatott blogírókért.
Vatikáni Rádió/Magyar Kurír

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése