2013. január 1., kedd

Assad rendszere februáig elbukik?

December 31. Török hírforrások szerint Basar al-Assad rendszerének napjai meg vannak számlálva. A Kol Israel rádió szerint legkésőbb februárig bukik el Assad rendszere. Damaszkusz béketárgyalásokkal be akarja fejezni a polgárháborús helyzetet, és megakadályozni a megszálló külföldi csapatok bevonulását, mert a szír népnek magának kell meghatározni a saját sorsát. A szíriai vezetés szerint az ország közel van ahhoz a történelmi eseményhez, mikor a szír nép kijelentheti győzelmét ellenségei felett. Assad szerint Szíria új világrendet fog építeni, alapelveket, melyek tiszteletben tartják nemzeti önrendelkezést és a nemzetközi jogokat.

Reméljük, hogy az utolsó mondat úgy lesz: "A szíriai konfliktusban résztvevő felek, beleértve a külföldi ellenzéket – az úgynevezett Szíriai Nemzeti Tanácsot - nem akarnak tárgyalóasztalhoz ülni Bassár el-Aszaddal. Készek folytatni a fegyveres harcot mindaddig, amíg az ENSZ BT nem ad mandátumot a külső beavatkozásra. Az ENSZ BT ilyen mandátumot nem fog kiadni, ezt garantálom." (ruvr.ru, 2012.6.8. Szergej Lavrov)
Malahi László


Szíriai (külföldi) ellenzék és a vegyi fegyver

 A szíriai (külföldi) ellenzék már képes vegyi fegyvert előállítani. A szabad "szíriai" hadsereg vezetője kijelentette, hogy már megvan mindenük az előállításához. Hogy ki segíti az ellenzéket, azt nem tudni, de 2012 júliusban állítólag átszökött az ellenzékhez Adnan Sillu vezérőrnagy, aki felelős volt a vegyi fegyverek fejlesztésében.
A felkelők megígérték, hogy csak akkor használnak vegyi fegyvereket, ha a szíriai hadsereg veti be hamarább őket. Már csak az a kérdés, hogy mennyiből megy ki szíriai katonáknak beöltöztetni a zsoldosokat, akik majd először használnak vegyi fegyvert, pl. a lakossággal szemben?
Malahi László



"Szíriai" ellenzék és csökkent támogatás


A "szíriai" ellenzék panaszkodik, hogy minden héten egyre kevesebb pénzt és fegyvert kapnak. Úgymond képtelenek támogatás nélkül egy várost uralmuk alatt tartani. Figyelmük átirányul a repülőterekre, hogy majd talán így sikerül nyomást kifejteni Damaszkuszra.
Az elmúlt hónapokban a romlást képviselő országok, mint az USA, Franciaország, Nagy Britannia és a Perzsa-öbölből való csatlósaik arra törekedtek, hogy egy egységes, a szír népet képviselő koalíciót hozzanak létre, mivel a különböző terrorista csoportok nem tudnak együttműködni. Vagy már a nyugat a támogatás csökkentésével elcsendesítené az egészet, hogy minél szebb fényben kerüljön ki a kudarcra ítélt hódító műveletből?
...Eközben öt orosz haditengerészeti hajó, több száz tengerészgyalogossal a fedélzetén a Földközi-tenger keleti részéhez tart. Nyugaton úgy vélik, ezt úgy kell értelmezni, hogy NATO-t és társait nem látják szívesen Szíriában.
Malahi László

Ausztrálok is harcolnak Szíria ellen


Az ausztrál külügyminiszter elismerte, hogy állampolgárai részt vesznek a Szíriában zajló harcokban. A Sana hírügynökség szerint több mint százan mentek el Ausztráliából Szíriába 2011 óta, akik különböző csoportok oldalán harcolnak a szíriai hadsereg ellen.
Malahi László

Izrael nyeregben érzi magát?



Izrael úgy véli, hogy iráni atomlétesítményekre való támadásra Irán kisebb hatékonysággal tudna válaszolni a szír háborús helyzet miatt. Zsidó és amerikai szakértők szerint a szíriai helyzet megtörte a "rossz tengelyét", mivel a Hezbollah is meggyengült, és Szíria sem tudna Irán mellé állni egy esetleges háborúban Izrael ellen. Az izraeli haderő (IDF) komoly ellenfélnek tartotta Assad hadseregét. A zsidók bíznak benne, hogy hadászati szempontból jobb lett a helyzetük az elmúlt hónapokban. Egyiptomot is felkészületlennek tartják egy ellenük irányuló támadáshoz.
Malahi László

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése