2013. január 22., kedd

Negyven éve legalizálták az abortuszt az Egyesült Államokban

Negyven évvel ezelőtt hozta meg legendás döntését az amerikai legfelsőbb bíróság a nevezetes Roe v. Wae-ügyben – írja a CNA.
Dan McConchie, az Amerikaiak Együtt az Életért (Americans United for Life) munkatársa a CNA-nak elmondta: szervezete minden évben listát készít arról, hogy a tagállamok milyen döntéseket hoztak az élet védelme érdekében, és ez ügyben 2012 jó évnek számít.
Hatvan, az életpárti álláspontot erősítő szabályozás született az ötven tagállamban, ebből 38 az abortusszal van kapcsolatban, valamint 16 életpárti állami határozat látott napvilágot. A legéletpártibb államok Louisiana, Oklahoma, Pennsylvania, Arkansas és Arizona, míg legmagzatellenesebbek Washington, California, New York, Vermont és New Jersey. 2012-ben leginkább Arizona haladt előre az életpártiság útján.
Vasárnap az abortuszpárti döntés évfordulója alkalmából több ezer abortuszellenes ember vonult fel Denverben.
Seán P. O'Malley bíboros (a képen), bostoni főpásztor, az amerikai püspöki konferencia abortuszellenes bizottságának elnöke szerint ima és önfeláldozás kell az abortusz elleni küzdelemhez.
Az 1973-as Roe v. Wade-ügyben hozott, legfelsőbb bírósági döntés (1973. január 22.) törvényesnek ítélte az abortuszt, ugyanakkor tagállami hatáskörbe utalta annak részletes szabályozását.
Január 25-én tízezreket várnak Washingtonba a szokásos, évi Menet az Életért rendezvényre.
Magyar Kurír


Az alabamai legfelsőbb bíróság személynek tartja a magzatot


Január 11-én az alabamai (Egyesült Államok) legfelsőbb bíróság kinyilvánította, hogy személynek tekinti a meg nem született gyermeket két kismama ügyében, akik illegális drogokat fogyasztottak a terhesség alatt, és így veszélynek tették ki a magzatot.
Egyikük beismerte, hogy metánt szívott három nappal azelőtt, hogy gyermeke világrajött, koraszülöttként. A baba 19 perc múlva meghalt metamfetamin-túladagolásban. Az alabamai törvények szerint büntetendő a gyermekek kémiai anyagokkal való veszélyeztetése. A nő ügyvédje azzal érvelt, hogy ez a törvény csak a megszületettekre vonatkozik, a bíróság azonban nem így látta.

A bíróság leszögezte: a meg nem született gyermek személy, akinek megvédendő jogai vannak. A döntés fontos lehet az esetjogra épülő angolszász jogfelfogás szerint későbbi, hasonló ügyekben hozandó ítéleteknél.
Magyar Kurír

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése