2013. január 22., kedd

A Magyar Kultúra és a Himnusz

2013. január 22. A Magyar Kultúra napja, valamint a Himnusz születésének 190. évfordulója.
A Magyar Kultúra napját 1989. óta ünnepeljük,-ekkor került a Himnusz a Magyar Köztársaság állományába"-, mivel a kézirat szerint 1823-ban ezen a napon,vagyis január 22-én tisztázta le Kölcsey a Himnusz kéziratát.
Ezen a napon országszerte számos kulturális megemlékezést, programot, előadást tartanak, vagy kiállítást nyitnak meg az ünnep jegyében.1993-óta pedig az oktatással, kultúrával kapcsolatos neves díjakat, -mint például a Kultúra támogatásáért díj, Szent-Györgyi Albert díj,- is ekkor adják át. 
A magyar himnusz az egyetlen állami himnusz a világon, amelyet 1990-ig semmilyen törvény, sem uralkodó, kormány vagy országgyűlés nem tett kötelező érvényűvé. Maga a magyar nemzet tette saját himnuszává. 1903-ban az országgyűlés csak elismerte hivatalosságát. 1903-ban a magyar országgyűlés elfogadott egy 2 paragrafusból álló törvényjavaslatot, „az egységes magyar nemzet himnuszáról” Ennek 1.§ szerint: „Kölcsey himnusza az egységes magyar nemzet himnuszává nyilváníttattatik”, a 2.§ pedig meghatározta, hogy a törvény 1903. augusztus 20-tól lép hatályba. Majd a Magyar Közlöny 1989.XXXI.tv. ezt írja:
75. § A Magyar Köztársaság himnusza Kölcsey Ferenc Himnusz című költeménye Erkel Ferenc zenéjével.” 
"Isten, áldd meg a magyart..."
Vásárhelyi Virág

Pákó a Himnusszal ökörködik


Nagyszerűen fel lehet mérni hazánk szellemi színvonalát azzal, hogy milyen "hírességek" köszönnek vissza nap, mint nap a pletykalapok címlapjáról és a TV képernyőjéről (kiket tolnak előtérbe, kikre kíváncsi a nép). Közülük is kiemelkednek az "egzotikus" médiabohócok, mint amilyen például a Nigériából származó, nálunk Fekete Pákóként ismertté vált fekete bőrű "zenész". Különösebben nem tartjuk említésre méltónak züllesztő tevékenységét, de azt már igen, hogy egy kereskedelmi csatorna Kölcsey művét a dadogó, hamis hangú "énekessel" kornyikáltatta el. A zenetanár, aki megpróbálja felkészíteni Pákót arra, hogy a Budapest-Bamako Rally rajtjánál néhány szlovákiai, középiskolás tanulóval és a versenyen indulókkal közösen elénekeljék majd a Himnuszt, szemmel láthatóan meg van döbbenve azon, hogy Pákó mennyire hamisan és idétlenkedve "énekli" nemzetünk egyik legjelentősebb versét.
A Fókusz ellátogatott a próbára, ahol meginterjúvolták az énektanárt is (érdemes megfigyelni a próba közben és az interjú alatt az arcvonásait, elég jól elárulják az érzelmeit, bár felvetődik, miért vállalta el a felkérést és adta a nevét ehhez a megbotránkoztató produkcióhoz). A kamerának ezt nyilatkozta Pákó borzalmas próbálkozása után: "Vigyázni kell azért, főleg a Himnusznál, mert ez egy szent dolog. Legyen egyéni egy kicsit, hagyjuk, hogy olyan legyen, amilyennek ő elképzeli, de azért ne legyen nagyon hamis, ne legyen teljesen más stílusú, mint ahogyan azt megszoktuk".
Kíváncsi lennék, hogy ha ugyanezt az izraeli himnusszal művelték volna, mi lenne a hazai zsidó szervezetek reagálása... A magyarok Himnuszának kifigurázása természetesen nem ér fel egy nemzetgyalázással (pláne a Magyar Kultúra napján), hiszen csak ártatlan tréfa, ugye?

Havasi Csenge

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése