2013. április 18., csütörtök

Fél év külföldi munka után ugrik a magyar személyi igazolvány?

Aki néhány hónapra, szezonális munkát vállalva megy külföldre, egy friss jogszabályváltozás nyomán immár nem tud idehaza olyan bejelentést tenni, hogy „ideiglenesen tartózkodik külföldön”, mert ez a lehetőség megszűnt és csak az maradt, hogy „külföldön letelepedik”. Csakhogy ez esetben bevonják a személyi igazolványát és a lakcímkártyáját.
Erre Jónás Róbert siófoki olvasónk hívta fel a figyelmet, aki maga is évek óta Ausztriába jár dolgozni, a vendéglátásba.
– Egyre többen tartanak külföldre munkát vállalni, de legtöbbjük csak néhány hónapra megy ki, utána visszajön és esetleg később újra kimegy – így Jónás Róbert. – Érthetetlen, hogy – amint azt a D.A.S. Jogvédelmi Biztosító Zrt. jogtanácsosa is megerősítette érdeklődésemre – március elsején úgy változott a törvény: ha valaki három hónapnál hosszabb időre vállal munkát külföldön, csak és kizárólag azt tudja bejelenteni a hazai okmányirodában, hogy letelepedik. Holott nem akar ő letelepedni, visszajön négy, öt, vagy hat hónap múlva.
A bejelentéskor azonban elveszik a személyi igazolványát és a lakcímkártyáját (aki letelepedik odakint, miért is volna ezekre szüksége?), azután ha hazatér, akkor újra megigényelheti mindkettőt. Majd ha később megint felkerekedik (a vendéglátásban a szezonalitás miatt általában így járnak ki dolgozni), kezdődik megint elölről azzal, hogy bevonják az okmányait.

Olvasónk szerint habár sokaknak fogalma sincs a jogszabály-változásról, az internetes fórumokon azok körében, akik már értesültek róla, komoly felháborodást váltott ki a változás. Mi szükség a teljesen fölösleges tortúrára, ezt kérdik, hozzátéve: ki lehet ugyan váltani az útlevelet, hogy maradjon azért valamilyen okmány, de az unióban elméletileg ugye nincs rá szükség. Azt senki sem tudta megmondani, a jogvédők sem, hogy milyen szankcióval jár, ha valaki nem tesz bejelentést, mielőtt kimegy. Jónás Róbert hozzátette: az okmányirodai dolgozók semmiről sem tehetnek, éppen ezért elnézést kér azoktól a siófoki ügyintézőktől, akiknek esetleg kellemetlenséget okozott számtalan kérdésével...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése