2013. április 29., hétfő

Futószalagon a végrehajtás

Csak márciusban 40 ezer ügy indult
2013. április 29. Központi nyilvántartás, gyorsabb ügyintézés jön augusztustól a végrehajtás terén. Törvény már van, a részletekről azonban még folyik az egyeztetés. Az idén márciusban – jókora megugrás után – 40 ezer ügy landolt a bírósági végrehajtóknál.

„Vége a sanyargatásnak, lejárt az időtök”– kiáltotta az a tüntető, aki sikeresen rátalált az Üzleti Konferencia Központ végrehajtással foglalkozó konferenciájának megváltoztatott helyszínére is. A devizahitelesek nevében fellépőket csendben kitessékelték, Császti Ferenc, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara alelnöke pedig hangsúlyozta: az eljárások 50 százaléka 100 ezer forint alatti követelések miatt indul, és mindössze két százalékot tesznek ki a devizahiteleseket érintő ügyek. Évente ezer kilakoltatásra kerül sor, amibe beleszámítanak a jogosulatlan házfoglalások miatti esetek is – hangsúlyozta. A követelések egyre nagyobb hányada behajthatatlan. Most már majdnem minden harmadik végrehajtás sikertelen (ez az arány hat éve még „csak” 22 százalék volt).

A bírósági végrehajtást egyre jobban segítik a jogszabályok, az érte felszámolható költségek korlátozásában azonban nincs ekkora serénység. Pedig miközben egy felszámoló átlagosan 3-4 százalék körüli díjazásért dolgozik, a végrehajtóknál ez 10 százalék felett van. Nálunk a közjegyzők is igen drágák. Itthon a fizetési meghagyás sablonjának kibocsátásáért összeghatártól függően 3 százalék (minimum 5, maximum 300 ezer forint) díjat kérhetnek a közjegyzők. Mindez nemzetközi összehasonlításban is túlzott – állította a konferencián az Intrum Justitia követeléskezelő cég ügyvezető igazgatója.
A statisztikák szerint mindenesetre jókorát ugrott a végrehajtásra átadott ügyek száma. Márciusban már 40 ezer ilyen érkezett a bíróságokhoz. Császti szerint az esetek 43 százalékában három hónapon belül be is fejeződik az eljárás. A végrehajtók számára 2011. óta új világ van, a lehetőségeik sokkal szélesebbé váltak. Ezzel a tevékenységgel a korábbi 600 helyett már kétezren foglalkoznak. A „végső állomást” – ahogy az alelnök nevezte – most augusztus elsején érik majd el.

Minden csak az adósok érdekében történik?

Aprócska problémát talán csak az jelent, hogy miközben a változásokra felkészülésre legalább három hónap kellene, a részletekről még most is folynak az egyeztetések. Ebben azonban az érintetteknek kár lenne bízniuk, hiszen 2012-ben augusztus 30-án jelent meg az elektronikus nyilvántartásról szóló jogszabály, és szeptember elsején már hatályba is lépett. Úgy látszik, évről évre szorítják a hurkot az adósok nyaka körül. Persze – legalábbis a változtatások indoklása szerint – mindez az ő érdekeiket szolgálja.

A tervezetben lehetővé teszik, hogy a végrehajtó a végrehajtást kérőt tájékoztassa arról, hogy a végrehajtási ügyben mikor, mi történt, az intézkedés mennyire vezetett eredményre. A tájékoztatást a nyilvántartás adataiból automatizáltan kell előállítani, ami lehetővé teszi, hogy aki a végrehajtást kérte, három napon belül teljesen képben legyen.

A most várható változások egyébként a végrehajtást valamiféle központi információs rangra emelik (közhiteles elektronikus ügynyilvántartás készül). A rendszerből többféle tanúsítvány nyerhető majd ki. Gyanítható, hogy akár hitelfelvételnél is kötelezővé tehetik – a tulajdoni laphoz hasonlóan –, hogy 3-6 ezer forintért beszerezzen ilyen tanúsítványt. Aki ellen pedig egyszer (persze az új szisztéma felállását, tehát augusztus elsejét követően) végrehajtás indul, az tíz évig szerepel majd a nyilvántartásokban.
http://azenpenzem.hu/cikkek/futoszalagon-a-vegrehajtas/1202/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése