2013. április 24., szerda

Harc a korrupció és az adócsalás ellen


Vladimir PutinTilos lesz az orosz parlamenti képviselőknek és állami tisztségviselőknek külföldi bankszámlákon tartani a pénzüket – erről döntött a duma pénteken – adta hírül az MTI.
Az orosz törvényhozás alsóháza második olvasásban elfogadta a Vlagyimir Putyin, valamint parlamenti képviselők által benyújtott törvényjavaslatokat tartalmazó jogszabálycsomagot.
A szabályozás az orosz főügyész helyetteseitől és a nemzeti bank igazgatótanácsának tagjaitól, valamint szövetségi állami tisztviselőktől kezdve a bírákon, a törvényhozási képviselőkön, katonákon, nyomozókon és ügyészeken, belügyi, vámhatósági és adóhatósági alkalmazottakon keresztül a városi, helyhatóságok tisztségviselőiig mindenkire vonatkozni fog. Sőt, feleségükre és gyermekeire is.
A törvényben felsorolt tisztségviselőknek és törvényhozási képviselőknek a tisztségük betöltését követő három hónapon belül meg kell szüntetniük a külföldi bankokban lévő betéteiket, és egyéb pénzügyi befektetéseiket. Ha ezt nem teszik meg, akkor a törvény szerint azonnal menesztik őket munkahelyükről, posztjukról.
Az orosz dumában pénteken elfogadott módosítások szerint azokra is vonatkozna a tiltás, akik választhatóak posztjukra, vagyis az államfőre és a helyhatósági vezetőkre egyaránt.
Korábban azt is meg akarták tiltani, hogy az érintetteknek külföldön ingatlanjuk lehessen. Erneszt Valejev, a duma kormányzópárti politikusa magyarázata szerint amint életbe lép a külföldi bankszámlákat és pénzügyi eszközöket tiltó jogszabály, a hatálya alá tartozóknak számot kell majd adniuk arról is, honnan van pénzük a külföldi ingatlanra.
Orosz szakértők a korrupció elleni reális küzdelem eszközeként értékelik a törvényt. Alekszandr Tocsjonov, az Alkalmazott Kutatások és Programok Központjának igazgatója szerint “a törekvés egészében véve helyes, mivel már túlságosan elengedték magukat a +zsíros macskák+”. A politológus ezzel a kifejezéssel a meggazdagodott politikusokra és állami tisztviselőkre utalt.
Szergej Suvalov orosz első miniszterelnök-helyettes, aki több mint 221 millió rubeles tavalyi jövedelmével a legtehetősebb orosz kormánytag, csütörtökön az Oroszország Fórum-2013 című moszkvai tanácskozáson kiállt azok mellett, akik szerinte becsületes úton szerzik meg vagyonukat az üzleti életben, s azután a politikai életben vagy az államigazgatásban érvényesülnek. Szerinte Vlagyimir Putyin államfő és Dmitrij Medvegyev kormányfő is többet foglalkozik a korrupcióval, mint amennyire az valóban jelen van Oroszországban.

***********

Úgy tűnik, vannak olyan vezetők, politikusok, akik komolyan veszik a rájuk bízott feladatot, vagyis az ország érdekeinek szolgálatát, legalábbis Ukrajnától keletre.
Le a kalappal Putyin előtt!
Míg nálunk a vezető elit és szövetségeseinek keze nemcsak, hogy maga felé hajlik, de folyamatosan a nép zsebében markolászik, addig erkölcsösebb országokban okulva a ciprusi offshoroláson, – magyarán adócsaláson – határozott fellépéssel szedik ráncba a hazai korrupt milliárdos gazembereket, és az egész politikusi és közszolga társaságot.
white_collarNálunk meg némely milliárdos bankelnök arról osztja az eszet, hogy aki nem offshorol és nem menekíti ki a korrupcióval, csalással és visszaéléssel szerzett millióit, az hülye, mert hogy ez nem csak helyes és jogszerű, de elvárható.
Azonban úgy véljük, hogy ami írott és íratlan etikai szabályokba, a jó erkölcsbe ütközik, az akkor is törvénytelen, és üldözendő, ha az érdekeltek bármilyen jogszabályt is fabrikáltak maguk mentségére.
A nemzetellenes politikai elitnek ezzel kellett volna már régen foglalkoznia, és nem holmi népirtást támogató bűnözőkkel, cionista bérencekkel kellett volna bulizgatnia, összefogva, sőt egy követ fújva állítólagos ellenzékével. De hát mi mást is várhatunk a Likud testvér pártjától!
Hát ennyit a nemzeti (sic) kormányról!
Úgy tűnik a jelen politikai erők továbbra is támogatják a számukra jövedelmező offshorolást, korrupciót és kifosztást.
Hiába no! Még nem elég fényesek azok a cionista hátsók.
Arató Péter – Szabad Riport Tudósító Iroda

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése