2013. április 24., szerda

Chuck Hagel megkezdte újabb közel-keleti körútját

A közelmúltban lezajlott átrendeződést követően az amerikai védelmi miniszter nemrég bejelentette, hogy a Közel-Kelet több országában is látogatást tesz. Az amerikai külügy most elsősorban azokra az országokra összpontosít, melyek bár instabilak, de erővel még az amerikai érdekszférában tarthatók.
Chuck Hagel ezúttal Jordániában, Szaúd-Arábiában, Egyiptomban és az Egyesült Arab Emírségekben tesz látogatást. Hagelnek - két hónappal ezelőtti - kinevezése óta ez a második körútja, az első szintén egy az amerikai külpolitika számára instabil országgal (Afganisztán) kezdődött. A jelenlegi körút első állomása Izrael lett, és valószínűleg egy újabb izraeli látogatással végződik, ami sok mindent elárul arról, melyik nemzetet is szolgálja az amerikai védelmi miniszter.
Hagelt korábban már előkészítették, hogy az izraeli viziten ne érezze nyeregben magát és védekező pozícióba kényszerüljön: a védelmi minisztert kinevezése előtt médiaössztűz vette körbe, miszerint antiszemita - emiatt sűrűn elnézést kellett kérnie, és most újabb juttatásokkal, kompenzációkkal érkezik Izraelbe, hogy a zsidó vezetők egyáltalán hajlandók legyenek tárgyalni vele. Az Egyesült Államok újabb elfogó rakétákat, radarokat és szállító gépeket szállít le az izraeli légierőnek, hogy cserébe a zsidó vezetők elnézőek legyenek az "antiszemita bűnt" elkövető védelmi miniszterrel.
Hagel nemrég nyilatkozott ezzel kapcsolatban; az elmondottak szerint Izrael azért kapja nyomott áron a haditechnikát, mert az amerikai nép érdeke, hogy Izrael erős térségi hatalom maradjon. Korábbi izraeli látogatását követően kijelentette, az Egyesült Államok nem fogja hagyni, hogy Irán atomfegyverhez jusson, és mindent el fognak követni, hogy Izrael erős pozícióját a térségben megőrizzék. Így az amerikai külügy egy független nemzet önvédelemhez való jogát használja ürügyként arra, az izraeli terrorállamot továbbra is modern haditechnikával lássa el.
A szaúdi látogatás is Irán pozíciójának gyengítését célozza, ugyanis Szaúd-Arábiában már nagyobb létszámú amerikai haderő tartózkodik, mint szaúdi. Szaúd-Arábia szintén "katonai segítséget" kap, hogy az Iránnal szembeni fenyegetés fenntartható legyen. Szaúd-Arábiába és az Egyesült Arab Emírségekbe F-16-os vadászgépeket és nagyszámú levegő-föld rakétát szállítanak le. Nem csak a politikai elit Nyugathoz való lojalitása miatt, hanem az országban jelen lévő amerikai haderő aránya miatt is kimondhatjuk, mindkét arab állam gyakorlatilag amerikai megszállás alatt van, így az amerikai haderő saját pozícióit erősíti a leszállított haditechnikával.
Az amerikai külügy ezzel a szír rendszer destabilizálását is folytatja, mivel Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek a szír terroristák legfőbb támogatói közé tartoznak. Azon kívül, hogy az amerikai külügy igyekszik magát kiterjeszteni a térség egészére, ezek a szállítmányok hosszú távon is hatalmas bevételeket jelentenek a halódó amerikai gazdaságnak.
A halódó nyugati rendszer most nem a totális megszállásban, hanem a térségi konfliktusok elhúzódásában érdekelt, hogy a fegyvereladásokból származó bevétel továbbra is biztosított legyen. Hagel újabb közel-keleti körútja elsősorban ennek a célnak az érdekében zajlik le. Az amerikai külügy természete semmit nem változik: profit a tömeggyilkosságokon, zavarosban halászás, és a katonai befolyás fenntartásának való teljes alárendelés, miközben igyekszenek elkerülni a háttérország elkerülhetetlen összeomlását.
Hídfő.net

 

Chuck Hagel is zöld utat ad a Szíria és Irán elleni támadásokhoz


Chuck Hagel amerikai védelmi miniszter megbánta Izrael elleni vélt bűneit. A volt nebraskai szenátort azért kritizálták kollégái, például John McCain, mert nem állt be az Irán elleni háborút támogatók táborába. Egyesek úgy gondolták, hogy az Iránnal szembeni szankciók helytelenítése antiszemita hozzáállás.
Lindsay Graham dél-karolinai szenátor egyenesen odáig ment, hogy kijelentette, Hagel „az ország történelmének leg Izrael ellenesebb védelmi minisztere.”
Minden kétely eloszlott, amikor Hagel néhány napja Tel-Avivban találkozott Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel. Hagel tulajdonképpen zöld utat adott egy Irán elleni támadásra, ezzel semlegesítve a múltját beárnyékoló kijelentéseket. A Wall Street Journal szerint a miniszter szerepet váltott és inkább „az amerikai vonzerőt vetette be, amivel tulajdonképpen az izraeli célokat támogatja azzal, hogy megpróbálja meggyőzni Iránt, valós katonai veszéllyel áll szemben, miközben az ország a nyugat diplomáciai törekvéseit próbálja hárítani.”
Az izraeli katonai parancsnokságon tartott sajtótájékoztató során Hagel kihangsúlyozta, hogy Izrael és az Egyesült Államok „teljes” egyetértésben van az Iránnal kapcsolatban követendő politikát illetően. Megismételte, hogy Izraelnek, mint szuverén államnak, joga van Irán megtámadására az ország feltételezett atomfegyver programja miatt.
Kijelentette, hogy nincs rés az amerikai és izraeli álláspontok között az iráni atomreaktorok hatástalanítását illetően. Hagel elmondta, hogy ennek kivitelezésére az Egyesült Államok beleegyezett további fegyverek eladásába Izrael részére, V-22-es Osprey szállítórepülőket és üzemanyag feltöltő tankereket is beleértve, amelyeket egy támadás során használnának. Hagel szerint a fegyverszállítási megállapodás egyértelmű üzenetet közvetít Irán számára.
A támadáshoz elengedhetetlen feltöltő tankereket még a Bush kormány sem volt hajlandó eladni Izrael számára. Érdekes módon az amerikai illetékesek úgy gondolják, vagy úgy tesznek, mintha egy esetleges izraeli támadás jóváhagyásával és további fegyverek eladásával a támadások valószínűségét csökkentenék.
Amellett, hogy megerősítette Izrael „szuverén” jogát Irán megtámadására, Hagel biztosította Izraelt az amerikai kormány támogatásáról egy esetleges Szíria elleni támadást illetően is. Hagel és Moshe Ya’alon, izraeli védelmi miniszter egy UH-60-as izraeli katonai helikopterben utazva mintegy 5 kilométerre megközelítették a szíriai határt, és Damaszkusztól 50 kilométerre repültek el.
Hétfőn a Le Figaro nevű francia lap azt írta, hogy Jordánia két légifolyosót bocsátott Izrael rendelkezésére, amelyeken át Izrael támadásokat indíthat Szíria ellen. A megállapodás lehetővé teszi, hogy Izrael Libanon megkerülésével jusson el Szíriába.
Izrael még januárban támadást intézett a Jamraya-i szír katonai kutatóközpont, mások szerint a szír-libanoni határ felé tartó konvoj ellen. „Nem engedhetjük, hogy [Szíria] modern fegyverrendszereket juttasson el Libanonba,” nyilatkozta Ehud Barak a támadás után. Szerinte a támadás, amiben öt ember veszítette életét, bizonyítja, hogy „amikor Izrael mond valamit, azt komolyan gondolja.”
Forrás: Infowars.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése