2013. április 17., szerda

Ócskavas lett a honvédség helikoptereiből

Szétszerelik és újrahasznosítják a keletnémet hadseregtől megörökölt Mi-24-es harci helikoptereket. A gépek 1995 óta vannak magyar tulajdonban, soha sem szálltak fel. A honvédség szerint a hulladékként való értékesítés jó üzlet, az [origo]-nak nyilatkozó szakértő szerint azonban hiba volt, hogy hagyták szétrohadni a teljesen ingyen kapott légi járműveket.
Harci helikoptereket bontanak, fűrészelnek szét egy csepeli cég telephelyén - erről közölt fotókat a közelmúltban a Magyar Távirati Iroda. A képek azonban csak a végét mutatják egy hosszú történetnek, amely olyan gépekről szól, amelyeket ajándékba kaptunk, és amelyek magyar felségjel alatt egy percet sem repültek.
Egy bonyolult barter üzlet keretében kerültek a csepeli Solar Kft. telephelyére a két Németország egyesítése után Magyarországnak ajándékozott Mi-24-es harci helikopterek - írta meg a Magyar Hírlap még márciusban. Az ajándékhelikoptereket a Hadügyminisztérium cége, az Arzenál Zrt. vásárolta meg, majd értékesítette tovább a csepeli cégnek. A befolyt összegből a hadsereg használhatatlan, ám rendkívül veszélyes Volhov típusú rakétáinak külföldi megsemmisítését fizetik ki - nyilatkozta a lapnak Borbíró Zoltán, a Honvédelmi Minisztérium védelemgazdaságért felelős helyettes államtitkára.
Negyven gépet bontanak darabokra
Az Magyar Távirati iroda által közölt fotók szerint a bontásra átadott negyven helikopter szétszerelése meg is kezdődött a Solar csepeli telephelyén. Az MTI értesülései szerint a harci helikopterek burkolatát és berendezéseit a bontás után újra fogják hasznosítani. A Magyar Hírlapban megjelent interjú alapján arra is lehet számítani, hogy a hadrendből rég kivont T-55-ös tankokhoz való pótalkatrészek is kiárusításra kerülnek.
A Mil Mi-24-es harci helikoptereket 1995-ben kapta meg Magyarország. A gépek az egykori NDK légierejében szolgáltak, ám a német hadvezetés feleslegesnek ítélte a gépeket. A szolnoki Repülőmúzeum honlapján közölt cikk szerint a gépeket remek állapotban kaptuk meg a kilencvenes évek közepén, alig pár száz órát repültek velük az NDK-s pilóták.
Elpazaroltuk az ajándékhelikoptereket
Az [origo] által megkérdezett, neve elhallgatását kérő katonai repülési szakértő szerint az ország katonai és politikai vezetésének közös felelőssége, hogy az egykori NDK-tól ingyen kapott helikopterekből az elmúlt közel két évtized alatt csak kettőt vett használatba a Légierő. A gépeket ráadásul a szabad ég alatt tárolták ahelyett, hogy megfelelően konzerválták volna, így tönkrementek az évek során.
Ha az összes helikoptert nem is lehetett volna megmenteni, a lapunknak nyilatkozó szakértő szerint a legjobb állapotban levő 15-20 példányt kiválogathatta és konzerválhatta volna a Honvédség. A magyar Mi-24-esek elöregedése után pedig az újabb és kevesebbet használt ex-NDK-s helikoptereket lehetett volna felújítani. Ez azért lett volna rendkívül gazdaságos, mert míg egy új, korszerű nyugat harci helikopter ára 20-30 millió dollár, addig egy Mi-24-es felújítása és újbóli üzembe állítása ennek körülbelül a tizedét emésztette volna csak fel. Egy-két új helikopter árából tehát egy tízgépes flottát is fel lehetett volna állítani a megbízható és strapabíró ex-NDK-s gépekből, melyekhez ráadásul rendelkezésre áll a szakképzett műszaki és pilóta állomány is.
Az orosz gyártású helikoptereket legutoljára a szíriai polgárháborúról vagy a kacsin konfliktusról szóló híradásokban lehetett látni. A Mi-24 harci helikopter a világ több hadseregében hadrendben áll, a Magyar Légierő is rendelkezik néhány üzemképes és számos felújításra váró géppel. A Magyar Légierő flottamodernizálási program előtt áll, a hadrafogható, katasztrófahelyzetben bevethető helikopterállomány jelentősen megcsappant.
(origo.hu)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése